MCQs on Physical Education -29


1. α (alpha) probability indicates :

(A) Variability

(B) Level of significance

(C) Magnitude of type-II error

(D) Standard error

Answer: (B)


2. Etymological meaning of Kinesiology is:

(A) Kinesiology is science of motion.

(B) Kinesiology is the science of motion of living being.

(C) Kinesiology is the science of motion of human being.

(D) Kinesiology is the science of motion of human being during sports participation.

Answer: (A)


3. In aerial motion a discuss may have three orientations vertical, horizontal and inclined. 

    Among them vertical orientation involves:

(A) Maximum ‘Lift’ and Minimum ‘Drag’

(B) Minimum ‘Lift’ and Maximum ‘Drag’

(C) Only ‘Lift’ but no ‘Drag’

(D) Only ‘Drag’ but no ‘Lift’.

Answer: (D)


4. Kinesiology and sports Biomechanics are related with one another in the following manner:

(A) Kinesiology is a specialized area of sports Biomechanics.

(B) Sports Biomechanics is a specialized area of kinesiology.

(C) Kinesiology and sports Biomechanics are completely different.

(D) Kinesiology and sports Biomechanics are same.

Answer: (B)


5. There are different methods to measure reliability among them split-half method measures:

(A) External Consistency

(B) Internal Consistency

(C) External and internal consistency

(D) Neither internal nor external consistency

Answer: (B)


6. Statistical test of the significance of discrepancy between the observed and expected results 

    is provided by:

(A) ANOVA

(B) ANCOVA

(C) MANCOVA

(D) Chi Square test

Answer: (D)


7. Observation is a method of collecting data of primary source. An important characteristic of 

    this method is:

(A) Observation is not bias.

(B) Interpretation of observed data does not vary from person to person.

(C) Individuals observed may change their behaviour.

(D) Possibility of incomplete observation is not there.

Answer: (C)


8. In a research report, preliminary matters include:

(A) Title page, Acknowledgement, Appendixes

(B) References, Title page, Acknowledgement

(C) Title page, Acknowledgement, Table of contents

(D) Table of contents, References, Title page

Answer: (C)


9. Maximum heart rate reserve could be expressed as the difference between

(A) HRmax and HRexercise

(B) HRmax and 0.6 HRexercise

(C) HRmax and HRrest

(D) HRmax and 0.7 HRrest

Answer: (C)


10. If a weight lifter of 50 kg lifts 140 kg in clean and jerk then calculate the relative strength 

      of the weight lifter

(A) 2.5

(B) 2.6

(C) 2.7

(D) 2.8


Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog