MCQs on Physical Education -32


1. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                                     List – II

a. The Vedic period                         1. 1000 AD-1757 AD

b. Early Hindu period                     2. 2500 BC-600 BC

c. Medieval period                          3. 600 BC-320 AD

d. Later Hindu period                     4. 320 AD-1000 AD

Codes:

a b c d

(A) 3 2 4 1

(B) 2 3 1 4

(C) 1 2 3 4

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)


2. Based on Freud match List-I with List-II and select the correct option using the codes given 

    below:

                List – I                                         List – II

a. Narcissism                             1. Natural sexual excitement

b. Autoeroticism                      2. Fixation of one’s own body

c. Oedipus                                 3. Attachment of the female child to the father

d. Elektra                                 4. Attachment of the male child to the mother

Codes:

a b c d

(A) 3 4 2 1

(B) 2 3 4 1

(C) 4 2 1 3

(D) 2 1 4 3

Answer: (D)


3. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                     List – II

a. Iron                                         1. Insulin production

b. Zinc                                         2. Functioning of nervous system

c. Sodium                                   3. Formation of hemoglobin

d. Iodine                                     4. Proper thyroid function

Codes:

a b c d

(A) 3 1 2 4

(B) 1 2 3 4

(C) 4 3 2 1

(D) 2 4 3 1

Answer: (A)


4. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

        List – I                                 List – II

a. Hypoxia                         1. Lack of physical activity

b. Hypokinetic                 2. Excessive jumping

c. Insomnia                     3. Lack of oxygen

d. Achilles tendonitis    4. Overwork

Codes:

a b c d

(A) 2 3 1 4

(B) 3 1 4 2

(C) 4 3 2 1

(D) 3 2 1 4

Answer: (B)

5. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                                             List – II

a. Probability                     1. An estimate of variability of the scores of a group around mean

b. Standard error             2. Degree of difference between each score and the mean

c. Standard deviation     3. Variability of sampling distribution of a statistic

d. Variability                     4. The chance that a certain event will occur

Codes:

a b c d

(A) 1 4 3 2

(B) 4 3 2 1

(C) 3 2 1 4

(D) 2 1 4 3

Answer: (B)


6. Match List-I with List-II and select the correct option using the code given below:

                List – I                             List – II

a. Bas stick test                         1. Flexibility

b. Burpee test                           2. Cognitive aptitude

c. Mcloy test                             3. Agility

d. Bridge up test                     4 . Balance

5. Strength

Codes:

a b c d

(A) 4 3 5 1

(B) 3 4 2 5

(C) 4 3 5 2

(D) 3 5 2 2

Answer: (A)


7. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                 List – II

a. Amphetemines             1. Heart rate

b. Beta-Blockers               2. Alertness

c. Erythopoiten                 3. Urine formation

d. Alkaline salts                 4. Haemoglobin

5. pH level

Codes:

a b c d

(A) 2 1 4 5

(B) 2 3 4 5

(C) 1 4 5 3

(D) 2 1 5 3

Answer: (A)


8. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                        List – I                         List – II

a. Anaerobic training                 1. Explosive strength

b. Aerobic training                     2. Haemoglobin count

c. Altitude training                     3. Ventricular size

d. Plyometric training              4. Myocardial thickness

Codes:

a b c d

(A) 4 3 2 1

(B) 1 4 1 2

(C) 2 1 4 3

(D) 3 4 2 1

Answer: (A)


9. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                                List – I                                                                                                     List – II

a. The colour of the lane ropes placed in lanes 1 and 8 in a swimming pool               1. Blue

b. The colour of the lane ropes placed in lanes 2, 3, 6 and 7 in a swimming pool      2. Red

c. The colour of the lane ropes placed in lanes 4 and 5 in a swimming pool               3. Green

d. The colour of the float extending for a distance of 5.0 metres from each 
     end of the pool.                                                                                                                   4. Yellow

Codes:

a b c d

(A) 4 3 1 2

(B) 4 3 2 1

(C) 3 1 4 2

(D) 3 2 4 1

Answer: (C)


10. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                             List – II

a. Classical theory of management              1. Henry Fayol

b. Administrative theory                               2. F.W. Taylor

c. Human resource theory                            3. Max Weber

d. Scientific management theory                4. Elton Mayo

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 1 4 2

(C) 2 3 1 4

(D) 4 2 3 1

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog