MCQs on Physical Education -31


1. Catching a cricket ball involves the following phases of action:

I. Positioning oneself in right place in the line of incoming ball

II. Observing the flight

III. Giving

IV. Receiving the ball

Identify the correct sequence of execution of the above phases from the codes given below:

Codes:

(A) II, I, IV, III

(B) I, IV, II, III

(C) II, I, III, IV

(D) III, II, IV, I

Answer: (A)


2. Analysis of leg action during walking identifies following phases:

I. Swing phase

II. Touch down

III. Active stretching

IV. Absorption

Identify the correct sequence of execution of the above phases from the codes given below:

Codes:

(A) IV, III, I, II

(B) II, IV, III, I

(C) III, I, II, IV

(D) I, II, IV, III

Answer: (B)


3. Function of sartorius is:

(A) Flexion of hip and flexion of knee

(B) Flexion of hip and extension of knee

(C) Extension of hip and flexion of knee

(D) Extension of hip and extension of knee

Answer: (A)


4. The sequence of items to be followed in AAHPER youth fitness test should be

I. 50 yard

II. Pull ups

III. Shuttle run

IV. Bent knee sit ups

V. Standing broad

VI. 600 yard jump

Select the right sequence

(A) I, IV, V, III, II, VI

(B) II, I, IV, III, V, VI

(C) II, III, IV, I, V, VI

(D) II, IV, III, V, I, VI

Answer: (D)


5. Determine the right sequence of events in an action potential from the order given below:

I. Repolarisation

II. Decreased Na+ permeability

III. Increased Na+ permeability

IV. Depolarisation

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) III, II, I, IV

(C) IV, III, II, I

(D) III, IV, II, I

Answer: (C)


6. The rectangular target sizes for Johnson Basketball throw for accuracy test are

I. 15″ × 10″

II. 20″ × 10″

III. 35″ × 25″

IV. 40″ × 25″

V. 40″ × 60″

Select the right combination

(A) I, II, III

(B) II, IV, V

(C) III, IV, V

(D) I, II, III, IV

Answer: (B)


7. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I List – II

a. Metaphysics 1. Truth

b. Epistemology 2. Reality

c. Axiology 3. Moral

d. Ethics 4. Values

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 4 3 2 1

(D) 2 1 4 3

Answer: (D)


8. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

List – I List – II

a. Anatomical age 1. Years, months, days

b. Physiological age 2. Quality of bone structure

c. Chronological age 3. Puberty/Secretion of hormones

d. Mental age 4. Problem solving

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 3 4

(C) 3 1 2 4

(D) 2 3 1 4

Answer: (D)


9. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                         List – II

a. Guts Muths                         1. England

b. Per Henrik Ling                2. Sweden

c. Niels Bukh                         3. Denmark

d. Archibald Maclaren         4. Germany

Codes:

a b c d

(A) 4 2 3 1

(B) 2 1 3 4

(C) 2 4 1 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

        

10. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

        List – I                                 List – II

a. Combat                                 1. Disgust

b. Repulsion                            2. Distress

c. Appeal                                   3. Lust

d. Sex                                         4. Anger

Codes:

a b c d

(A) 3 2 1 4

(B) 4 1 2 3

(C) 4 3 2 1

(D) 2 4 1 3

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog