MCQs on Physical Education -33


1. Match List-I with List-II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                         List – II

a. Classical conditioning         1. Involves the correct response to a task being rewarded

b. Operant conditioning         2. Need to see the whole situation and find a way to respond                                                                 effectively

c. Trial & error learning         3. Repeated stimulus response

d. Problem solving                 4. Testing various methods of achieving a goal until found one that                                                         works

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 1 4 2

(C) 2 4 1 3

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)


2. Match List-I Journal name with List-II affiliation and select the correct option using the 

    codes given below:

            List – I                                                                                         List – II

a. International Journal of sport psychology (IJSP)                1. AAHPERD

b. Journal of applied sport psychology (JASP)                         2. ACSM

c. Medicine and science in sports and exercise (MSSE)         3. AAASP

d. Research quarterly for exercise and sport (RQES)             4. ISSP

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 4 3 2 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (C)


3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Physical education is an art and science.

Reason (R): Performing gymnastic activities has an aesthetic and creative value.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)


4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Physical education is not only limited to physical development of the individual.

Reason (R): Maximum stress in competitive sports is given only on winning the competition.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)


5. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Growth and development of individual are affected by environmental factors, genetic factors, nutritional factors and specific physical education program.

Reason (R): Physical education and sports contribute to the health of the individual.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)


6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Financial management is concerned with planning and controlling of finance resources of an organisation.

Reason (R): Financial management is the most significant determinant of efficiency, credibility and success of an organisation.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (C)


7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): A balanced diet depends on age, sex and the type of work that one is required to carry.

Reason (R): A balanced diet is composed of Carbohydrates, Proteins, Fats, Vitamins, Minerals and water.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (B)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): The school administration is expected to take proper initiative for health care management of school children.

Reason (R): The National Education Policy (1986) recommended to integrate physical education and sports in learning process of school education.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (B)


9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): The physical education profession needs well qualified and dedicated teachers who have depth and mastery over subjects and skills for demonstration and above all love for the profession.

Reason (R): Teaching profession offers honour and rewards, provides better financial stability and a good retirement package.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)


10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Time table means planning the day long activity, weeklong activity, monthly activity, annual activity etc. at a fixed times having flexibility of making need based changes.

Reason (R): Properly framed school time table helps to accomplish the objectives of the school.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog