MCQs on Physical Education -34


1. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): In class-I lever the relation between force arm and resistance arm can change.

Reason (R): In class-I lever the fulcrum remains in between points of application of force and resistance.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) (A) is right but (R) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: (D)


2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Degree of stability depends on area of base.

Reason (R): Lowering centre of gravity increases degree of stability.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)


3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): As the body weight increases relative strength decreases.

Reason (R): Relative strength represents the ratio between an athlete’s absolute strength and his body weight.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) (A) is right, but (R) is wrong.

Answer: (A)


4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Muscle strength and power are both reduced once the Athlete stops training.

Reason (R): Skeletal muscles undergo a substantial decrease in size, known as atrophy, when they remain inactive.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) (A) is right, but (R) is wrong.

Answer: (A)


5. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): In a cardiac cycle the diastolic phase is larger than the systolic phase.

Reason (R): An individual with a heart rate of 74 beats per minute would have a diastolic phase of .44 sec. and systolic phase of .37 seconds.

Which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).

(B) (A) is true but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are not true.

(D) (A) is true but (R) is not right explanation of (A).

Answer: (B)


6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): The pressure gradient for oxygen across the respiratory membrane is typically in between 100 to 105 mm Hg.

Reason (R): The greater the pressure gradient across the respiratory membrane, the more rapidly oxygen will diffuse through it.

Which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is not right explanation of (A).

Answer: (C)


7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Standardized test is a scientifically constructed test with universal applicability.

Reason (R): The scientific authenticity of the standardized test is to be well established.

Which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).

(B) (A) is true and (R) is not the right explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is not true.

(D) (A) is not true, but (R) is true.

Answer: (A)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Test and measurement are means which are helpful in the achievement of specified objectives.

Reason (R): Test and measurement is not an end in themselves.

Which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are not true.

(C) (A) is true, but (R) is not right explanation of (A).

(D) (A) is true, but (R) is not true.

Answer: (A)


9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Increased arousal has the effect of narrowing a sportsperson’s attention.

Reason (R): Sportsperson who participate in sport that require broad attentional awareness need lower levels of arousal for best performance.

In the context of two statements, which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong but (R) is right.

Answer: (B)


10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Selective attention is a skill that can be learned.

Reason (R): There is no doubt that some sports persons are better at selective attention than others.

However, there is no reason to believe that this skill can be acquired.

In the context of two statements, which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (R) is right, but (A) is wrong.

(D) (R) is wrong, but (A) is right.

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog