MCQs on Visual Arts -14

1. During whose reign Mughal architecture was predominantly influenced by Rajasthani architecture?(A) Akbar

(B) Jehangir

(C) Shahjehan

(D) Aurangzeb

Answer: (A)

2. Name one of the following ideals which supported emergence of expressionism:

(A) Neoclassicism

(B) Romanticism

(C) Realism

(D) None of the above

Answer: (B)

3. Who said that art is a significant form?

(A) I. A. Richards

(B) Clive Bell

(C) Collingwood

(D) Suzanne Langer

Answer: (B)

4. In which museum bust image of Kushan emperor Kanishka is housed?

(A) National Museum, New Delhi

(B) Indian Museum, Kolkata

(C) Lahore Museum, Pakistan

(D) Archaeological Museum, Mathura

Answer: (D)

5. Which was the first newspaper published in India?

(A) Times of India

(B) Hindustan Times

(C) Bengal Gazette

(D) Statesman

Answer: (C)

6. In which year the ‘Copyright Act’ came into force?

(A) 1947

(B) 1957

(C) 1952

(D) 1989

Answer: (B)

7. Promotion is persuasive communication to sell all, except.

(A) Competition

(B) Service

(C) Product

(D) Concept

Answer: (A)

8. One advantage, publicity may enjoy over advertising, is

(A) Credibility

(B) Selectivity

(C) Control

(D) Simplicity

Answer: (A)

9. What is the medium of painting entitled ‘The River’ painted by Probir Gupta?

(A) Iron oxide and Acrylic colours

(B) Oil colours

(C) Acrylic colours

(D) Oil and Acrylic colours

Answer: (A)

10. Name the painter of “Jallianwala Bagh-Symbol of Urge for Freedom”.

(A) F. N. Souza

(B) K. S. Kulkarni

(C) Bimal Das Gupta

(D) Pran Nath Mago

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog