MCQs on Consumer Electronic Appliances Mechanic - 9

1:-After the execution of the following instructions, 

mov SP, #08H

MOV R1, #12H MOV R4, #0F3H

Push 1

Push 4

The stack pointer points to which location?

A:-08H
B:-09H
C:-10H
D:-0AH

Correct Answer:- Option-D 

2:-The unit of modulation index is

A:-Unitless 
B:-Hertz 
C:-Volt
D:-Volt/microsecond 

Correct Answer:- Option-A

3:-Whenever there is a temperature gradient in a conductive material, an e.m.f will induce and the gradient of voltage is proportional to the gradient in temperature. This is known as

A:-Stroboscopic effect 
B:-Seebeck effect
C:-Hall effect 
D:-Esaki effect

Correct Answer:- Option-B

4:-The working of OFC is based on the principle 

A:-Total internal reflection
B:-Total internal defraction 
C:-Total internal refraction 
D:-Total radiation

Correct Answer:- Option-A

5:-Which value of BCD input activates all segments of the seven segment decoder IC 7447 

A:-1001
B:-1111 
C:-1000 
D:-0000

Correct Answer:- Option-C

6:-The wavelength of 2-GHz wave is: 

A:-15 cm
B:-15 mm
C:-1.5 cm
D:-1.5 mm

Correct Answer:- Option-A

7:-The cross talk due to the electromagnetic interferance can be eliminated by 

A:-Placing a high value inductor in series with the transmission line
B:-Using capacitance network in parallel with the transmission line 
C:-Twisting the copper wires
D:-A stub of appropriate length is placed at some distance from the load 

Correct Answer:- Option-C

8:-The insulation thickness in conductor of a cable depend on 

A:-power handling ability of cable
B:-Applied voltage
C:-Current carrying capability of cable 
D:-The length of the cable

Correct Answer:- Option-B

9:-In multi digit seven segment displays, the Ripple Blank Input and Ripple Blank Outputs are used for 

A:-Dynamic display in order to save power and to increase the life of the display
B:-Blank out the all the zeros and make it look more intelligent
C:-Cascading the display otherwise displays not works synchronously 
D:-Blank out the leading zeros and make it look more intelligent 

Correct Answer:- Option-D

10:-A 1KVA, 12V online ups connected to a load of 500 Watts, the battery used is 100Ah, then what will be the back up time if the losses are negligible

A:-120 minutes
B:-2 hour and 40 minutes 
C:-144 minutes
D:-2.6 hours

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email