MCQs on Consumer Electronic Appliances Mechanic - 7

1:-Candela is the unit for

A:-Light flux
B:-Luminous intensity 
C:-Wavelength
D:-Luminous efficiency 

Correct Answer:- Option-B

2:-Which of the following is not true in case of a DSO.

A:-The waveforms are stored in memory to enable them to be processed as needed. 
B:-The accuracy of DSO is higher than that of analogue scopes
C:-It is possible to programme the DSO to high level of functionality
D:-It has low input impedance which enables the conversion of ADC faster 

Correct Answer:- Option-D

3:-Manganin is the alloy of 

A:-Copper, Manganese and Nickel 
B:-Copper, Magnesium and Nickel
C:-Manganese, Gallium, Nickel and Iron 
D:-Manganese, Copper,Gallium, Nickel 

Correct Answer:- Option-A

4:-Which type of transducer is generally used in electronic weighing machines 

A:-Inductive
B:-Capacitive 
C:-Resistive
D:-All of the above 

Correct Answer:- Option-C

5:-Which colour LEDs has the highest forward voltage drop generally 

A:-Red
B:-Blue 
C:-Green
D:-White

Correct Answer:- Option-D

6:-A half wave dipole at a frequency of 200 MHz has a length of 

A:-200 metre
B:-1.5 metre 
C:-3 metre 
D:-6 m

Correct Answer:- Option-B

7:-The thickness of PCB used for surface mount devices is 

A:-0.8 mm to 1 mm
B:-1.5 mm to 2 mm 
C:-0.2 mm to 2 mm 
D:-above 2 mm

Correct Answer:- Option-A

8:-Which of the following is not a feature or advantage of FPGS over micro controller 

A:-FPGA doesn't have a fixed hardware structure
B:-Ability of parallel processing
C:-Process larger data with few clock cycle 
D:-Low cost

Correct Answer:- Option-D

9:-The LEDs operate in visible range, only when the semiconductor should have the band gap energy 

A:-Above 3.2eV
B:-Between 1.4 to 3.0eV 
C:-Less than 1eV
D:-Between 1eV to 1.32eV 

Correct Answer:- Option-B

10:-Which of the following is a photo emissive material 

A:-Selenium
B:-Telurium 
C:-Polonium
D:-Cesium silver

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email