MCQs on Otolaryngology - 7

1:-Most common site of laryngeal involvement in Wegener's granulomatosis

A:-Sub glottis
B:-Epiglottis
C:-Arytenoids
D:-Vocal cords

Correct Answer:- Option-A

2:-Basal lower esophageal sphincter pressure

A:-10-45 mm of Hg
B:-40-60 mm of Hg
C:-70-90 mm of Hg
D:-60-80 mm of Hg

Correct Answer:- Option-A

3:-Cork Screw appearance in esophagogram is a feature of

A:-Achalasia Cardia
B:-Diffuse esophageal spasm
C:-Nut cracker esophagus
D:-Zenker's diverticulum

Correct Answer:- Option-B

4:-Facial nerve is not supplied by

A:-Labyrinthine A
B:-Stylomastoid A
C:-Superior petrosal A
D:-Anterior tympanic A

Correct Answer:- Option-D

5:-False regarding treatment of nasopharyngeal angiofibroma

A:-DSA and embolisation prior to surgery is useful
B:-Coblator assisted endoscopic surgery is currently used
C:-Intracranial extension needs radiotherapy
D:-Partial encasement of tumour to carotid is not a contraindication for surgery

Correct Answer:- Option-C

6:-Investigation of choice for CSF Rhinorrhoea

A:-CT Scan
B:-Beta 2 transferrin assay
C:-CT Cisternography
D:-Lumbar puncture

Correct Answer:- Option-C

7:-Ortner's syndrome is associated with

A:-Facial N paralysis
B:-Recurrent laryngeal N paralysis
C:-Abducent N paralysis
D:-Hypoglossal N paralysis

Correct Answer:- Option-B

8:-Indications for early cochlear implantation

A:-Head trauma
B:-Ototoxicity
C:-Presbyacusis
D:-Meningitis

Correct Answer:- Option-D

9:-"Father of Laryngology"

A:-Messerklinger
B:-Heinz Stammberger
C:-Manuel Garcia
D:-Isshiki

Correct Answer:- Option-C

10:-Commonest cause for acute bilateral simultaneous facial nerve paralysis

A:-Guillian Barre syndrome
B:-Chronic otitis media
C:-Trauma
D:-Multiple sclerosis

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email