MCQs on Toxicology - 13

1. Widmark's formula is used for measurement of blood levels of:

A) Benzodiazepines 
B) Barbiturates
C) Alcohol 
D) Cocaine

Answer: (C)

2. Alkalization of urine is done in which poisoning:

A) Barbiturates 
B) Amphetamine
C) Alcohol 
D) Cocaine

Answer: (A)

3. Which of the following is not a phase of organophosphorus poisoning:

A) Acute cholinergic phase 
B) Intermediate syndrome
C) OPC induced delayed polyneuropathy
D) Late onset proximal myopathy

Answer: (D)

4. A 5-year-old child presents with confusion, increased salivation, fasiculations, miosis, tachycardia and hypertension. Poison that can cause these manifestations:

A) Opium 
B) OPC
C) Dhatura 
D) Arsenic

Answer: (B)

5. Color of urine in phenol poisoning:

A) Red 
B) Green
C) Yellow 
D) Blue

Answer: (B)

6. Maximum damage to esophagus is with:

A) H2SO4 
B) Sodium hydroxide
C) Acetic acid 
D) Nitric acid

Answer: (B)

7. In postmortem findings, leathery stomach is seen in poisoning with:

A) HCl 
B) H2SO4
C) Carbolic acid 
D) Oxalic acid

Answer: (C)

8. Antidote for mineral acid poisoning is:

A) MgSO4 
B) CuSO4
C) NaHCO3 
D) MgO

Answer: (D)

9. Color that can be observed in nitric acid toxicity is

A) White 
B) Black
C) Yellow 
D) Red

Answer: (C)

10. As per Barcroft the pathological condition where oxygen is prevented from reaching the lungs is known as…..

A) Anoxic anoxia 
B) Stagnant anoxia
C) Anemic anoxia 
D) Histotoxic anoxia

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email