Solved Question Paper for Air Safety Officer in DGCA conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Air Safety Officer in the Office of the Directorate General of Civil Aviation held on 11.08.2019.

91. Consider the following statements regarding uses of radio frequency:
1. 3 KHz – 30 KHz band used for civil communications
2. 30 MHz – 300 MHz band used for naval communications.
3. 300 MHz – 3000 MHz band used for military communications.
4. 3 GHz – 30 GHz band used for RADAR

Which of the above statements are correct?
(A) 1 and 2 only
(B) 3 and 4 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: (B)

92. Consider the following statements; On board GPS receiver in the aircraft consists of
1. An antenna tuned to satellite transmission frequencies.
2. Receiver signal processor.
3. Highly-stable crystal-controlled local clock.

Which of the above statements are correct?
(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 3 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer: (D)

93. Consider the following statements regarding the aircraft categories:
1. Bellanca Viking is category-I aircraft.
2. Douglas DC-6 is category-II aircraft .
3. Cessna Citation is category-III aircraft.

Which of the above statements are correct?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer: (C)

94. Consider the following statements with regard to aircraft certification service:
1. Administering safety standards governing the design, production, and
airworthiness of civil aeronautical products.
2. Overseeing design, production, and airworthiness certification programs to ensure
compliance with prescribed safety standards.
3. Providing a safety performance management system to ensure continued
operational safety of aircraft.

Which of the above statements are correct?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer: (D)

95. Which of the following statements is related to preventive maintenance of aircraft?
(A) Inspection, overhaul, repair, preservation and the replacement of parts.
(B) Simple or minor preservation operations and replacement of small or standard parts
not involving complex assembly operations.
(C) Changing the design of the aircraft from that originally certificated.
(D) Repair if not done properly, might appreciably affect weight, balance, structural
strength, performance, power-plant operation.

Answer: (B)

96. Consider the following statements: The operations offices shall maintain the operational and flight records of personnel and monitor records of each crew member in order to ensure that
1. the flight and duty time limitations are complied with crew licences, instrument
ratings etc. are maintained.
2. validity of crew medical checks.
3. all proficiency checks are carried out as per the procedures and within the
stipulated periods.

Which of the above statements are correct?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer: (D)

97. Consider the following statements: Any aircraft engaged in public transport including aerial work and flying training shall not be flown unless
1. it has been maintained in accordance with such requirements as may be specified
by the Director-General of Civil Aviation or as stipulated in the approved
maintenance schedule or system.
2. maintenance of the aircraft has been carried out by or under the supervision of a
person licensed or approved or authorised for the purpose by the Director-General
of Civil Aviation.
3. all maintenance carried out has been certified by appropriately licensed engineers,
approved or authorised person within the period specified by means of such
a ‘certificate’ as may be prescribed by the Director-General of Civil Aviation.

Which of the above statements are correct?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer: (D)

98. Consider the following statements: The certificate of airworthiness of an aircraft shall be
deemed to be suspended when an aircraft
1. is modified or repaired otherwise in accordance with the provisions of these rules.
2. develops a major defect which would affect the safety of the aircraft or its
occupants in subsequent flights.
3. suffers minor damage.

Which of the above statements are correct?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3

Answer: (A)

99. For how many years the Log Books of flight crew personnel and logging of flight time shall
be preserved in respect of all aircraft registered in India after the date of the last entry
therein?
(A) not less than two years
(B) not less than three years
(C) not less than four years
(D) not less than five years

Answer: (D)

100. What is the minimum age on the date of application to apply for pilot’s licence for Microlight aircraft?
(A) 20 years
(B) 18 years
(C) 17 years
(D) 16 years

Answer: (C)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email