Solved Question Paper for Air Safety Officer in DGCA conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Air Safety Officer in the Office of the Directorate General of Civil Aviation held on 11.08.2019.

61. Which of the following is NOT a primary flight control surface of an airplane?
(A) Aileron
(B) Fuselage
(C) Elevator
(D) Rudder

Answer: (B)

62. Deflection of the elevator creates a moment on the airplane about
(A) roll axis
(B) pitch axis
(C) yaw axis
(D) pitch and roll axis

Answer: (B)

63. Deflection of the rudder creates a moment on the airplane about
(A) pitch axis
(B) roll axis
(C) pitch and roll axis
(D) yaw axis

Answer: (D)

64. Which of the following devices is used to control the maximum pressure in the pneumatic
system and to off-load the compressor when the system is idle?
(A) Pressure Reducing Valve
(B) Pressure Regulator
(C) Pressure Intensifier
(D) Shut-off Valve

Answer: (B)

65. On landing, the spoiler is deflected to
(A) increase landing distance
(B) increase landing distance and to increase drag
(C) reduce landing distance and to increase drag
(D) reduce landing distance and to reduce drag

Answer: (C)

66. A flap is a segment of
(A) fuselage
(B) landing gear
(C) aerofoil
(D) cockpit

Answer: (C)

67.
Which one of the following relations is used to calculate magneto speed in magneto ignition
system (MIS) of an aircraft?

Answer: (C)

68. An electrical control system uses three positional sensing devices, each of which produces
1 output when the position is confirmed. These devices are to be used in conjunction with a
logic network of AND and OR gates and the output of the network is to be 1 when two or
more of the sensing devices are producing signals of 1. The network with suitable logic
function represented as
(A) F = (A+B) . (B+C) . (C+A)
(B) F = A.B + B.C + C.A
(C) F = A.B.C + A.B + B.C + C.A
(D) F = A + B + C

Answer: (B)

69. What minimum input voltage level is required to switch a BJT into saturation (on state),
when Vcc = 10 V, Rb = 16 kΩ, Rc = 6.2 kΩ and βdc = 20 in an n-p-n CE configuration BJT?
(Assume VBE = 0.7 V)
(A) 0.59 V
(B) 0.99 V
(C) 1.09 V
(D) 1.99 V

Answer: (D)

70. If an alternating current completes 5 cycles in 8 ms, what is its frequency?
(A) 325 Hz
(B) 425 Hz
(C) 525 Hz
(D) 625 Hz

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email