Solved Question Paper for Air Safety Officer in DGCA conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Air Safety Officer in the Office of the Directorate General of Civil Aviation held on 11.08.2019.

71. A bipolar transistor has a common-emitter current gain of 125. If the transistor operates with a collector current of 50 mA, what is the value of base current?
(A) 400 μA
(B) 40 μA
(C) 4 μA
(D) 0.4 μA

Answer: (A)

72.
 
(A) 11.36 cm
(B) 1.136 cm
(C) 22.72 cm
(D) 2.272 cm

Answer: (A)

73. What is K value in (127.24)8 = (K)10?
(A) 87.1325
(B) 87.2135
(C) 87.3125
(D) 87.1125

Answer: (C)

74. Which one of the following systems is most suitable for short range navigation of airplanes?
(A) Long Range Radio Aid to Navigation (LORAN)
(B) Instrument Landing System (ILS)
(C) VHF Omni-directional Range (VOR)
(D) Global Positioning System (GPS)

Answer: (C)

75. Which one of the following engine types is having Maximum flight Mach number as 0.5?
(A) Ramjet engine
(B) Turboprop engine
(C) Turbojet engine
(D) Piston engine with propeller

Answer: (D)

76. For a Fanno flow curve, in subsonic region friction causes
(A) irreversible deceleration of the flow with pressure rise
(B) irreversible deceleration of the flow with pressure drop
(C) irreversible acceleration of the flow with pressure drop
(D) irreversible acceleration of the flow with pressure rise

Answer: (C)

77. The thrust of rocket engines is
(A) directly proportional to flight speed
(B) directly proportional to square of flight speed
(C) inversely proportional to flight speed
(D) independent of flight speed

Answer: (D)

78. Engine Pressure Ratio (EPR) is defined as
(A) the ratio of the compressor inlet pressure to the ambient pressure
(B) the ratio of the turbine exit pressure to the ambient pressure
(C) the ratio of the turbine exit pressure to the compressor inlet pressure
(D) the ratio of the compressor inlet pressure to the turbine exit pressure

Answer: (C)

79. Across a strong normal shock, the ratio of density after the shock to that of before the shock attains a value of

Answer: (C)

80. In a ramjet engine, the inlet static pressure rise is achieved by
(A) venturimeter
(B) nozzle
(C) diffuser
(D) tail pipe

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email