Solved Question Paper for Air Safety Officer in DGCA conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Air Safety Officer in the Office of the Directorate General of Civil Aviation held on 11.08.2019.

41. The radiant flux incident on the surface of a body is called
(A) total hemispherical absorptivity
(B) monochromatic hemispherical irradiation
(C) monochromatic hemispherical absorptivity
(D) total hemispherical irradiation

Answer: (D)

42. Consider the following statements for the effects of Aircraft engine performance due to
compressor contamination:
1. contamination of the compressor blades changes their aerodynamic shape.
2. reduces the airflow area.
3. more power and higher rotor speeds are required to achieve the desired compressor
pressure ratio.

Which of the above statements are correct?
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 3 only
(C) 1 and 2 only
(D) 2 and 3 only

Answer: (A)

43. In the Nose-gear shock strut, the link used to connect the strut cylinder to the piston and axle is called
(A) Drag Link
(B) Torque Link
(C) Side Brace Link
(D) Overcenter Link

Answer: (B)

44. What is the meaning of straight polarity in arc welding?
(A) the condition when the electrode is positive and the base metal or work is positive.
(B) the condition when the electrode is earthed and the base metal or work is positive.
(C) the condition when the electrode is positive and the base metal or work is earthed.
(D) the condition when the electrode is negative and the base metal or work is positive.

Answer: (D)

45. Which one of the following hydraulic fluids is phosphate ester-base fluid?
(A) MIL-0-5606
(B) MIL-0-83282
(C) Barco 882
(D) Skydrol 500B-4

Answer: (D)

46. The pigment in paints is used to
(A) hold the solvent in liquid form
(B) provide the color and durability
(C) dissolve the binder and carries it through the spray gun
(D) dissolve the solvent

Answer: (B)

47. A chemical process in which cotton is exposed to the action of a strong caustic solution that
tends to shrink the material and give it a silky appearance is called
(A) Calendaring
(B) Bias
(C) Selvage
(D) Mercerizing

Answer: (D)

48. For a given wing-body combination, the aerodynamic center lies 0.05 chord length ahead of the center of gravity. The moment coefficient about the aerodynamic center is -0.016. If the
lift coefficient is 0.45, what is the moment coefficient about the center of gravity?
(A) 0.0023
(B) 0.0032
(C) 0.0056
(D) 0.0065

Answer: (D)

49. A force of 30 N is applied in the positive x-direction to a block of mass 8 kg, at rest on a
frictionless surface. How fast is it going after 6 sec?
(A) 3.75 m/s
(B) 22.5 m/s
(C) 26.5 m/s
(D) 18.5 m/s

Answer: (B)

50. The severity of the adverse pressure gradient on the main aerofoil can be reduced by which
one of the following effects?
(A) Vane effect
(B) Fresh boundary layer effect
(C) Slat effect
(D) Smith effect

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email