Solved Question Paper for Deputy Controller of Explosives in PESO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Deputy Controller of Explosives in Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO) held on 29.07.2018.

  

31. In which one of the following stages for the manufacturing of Lead the ‘Parkes Process’ is involved?
(a) Refining
(b) Smelting
(c) Roasting
(d) Ore dressing

Answer: (a)

32. 
(a) 5
(b) 3
(c) 2
(d) 1

Answer: (c)

33. An etchant used for etching the stainless steel is:
(a) Acid ammonium persulphate
(b) Ammonium hydrogen peroxide
(c) Dilute hydrochloric acid
(d) Mixed nitric and acetic acid

Answer: (a)

34. Corrosion fatigue is the combined action of corrosion and:
(a) Environment
(b) Viscosity
(c) Humidity
(d) Repeated loading

Answer: (d)

35. Highest percentage of magnesium is found in:

Answer: (d)

36. Which one of the following group of elements shows the FCC structure?

Answer: (d)

37. If ‘No two electrons in an atom exist in the same state’ it is known as:
(a) Pauli’s exclusion principle
(b) Broglie wave principle
(c) Sommerfeld’s – Wilson’s atomic model
(d) Rutherford’s atomic model

Answer: (a)

38. On 100 plane of lead with inter atomic distance of 3.499 𝐴̇, the number of atoms will be:

Answer: (b)

39. ‘Gibbs phase rule’ for general systems is:
(a) 𝑃+𝐹 = 𝐶 +2
(b) 𝑃−𝐹 = 𝐶 +2
(c) 𝑃−𝐹 = 𝐶 −2
(d) 𝑃+𝐹 = 𝐶 −2

Answer: (a)

40. The crystal structure of a material is studied by:
(a) Mossbauer
(b) Optical microscope
(c) Metallurgical microscope
(d) Electron diffraction method and 𝑋-rays

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email