Solved Question Paper for Deputy Controller of Explosives in PESO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Deputy Controller of Explosives in Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO) held on 29.07.2018.
 

81. The type of detector which reacts to radiant energy in the infrared or ultraviolet radiation in the spectrum of light is:

(a) Fusible glass bulb
(b) Ionization smoke detector
(c) Radiation detector
(d) Flame detector

Answer: (d)

82. Which one of the following safety goggles will be used to protect eyes and face from oil and paints splashes, dust and chip exposure for safety purpose?
(a) Leather mask goggles
(b) Chemical goggles
(c) Panorama goggles
(d) Welding goggles

Answer: (c)

83. Which one of the following aprons will be used for body to protect against the heat radiation?
(a) Leather apron
(b) PVC apron
(c) Barrier apron
(d) Asbestos apron

Answer: (d)

84. Which one of the following will be used as safety jackets while handling substances like Naphthalene and methyl alcohol?
(a) Neoprene
(b) PVC
(c) Viton
(d) Butyl rubber

Answer: (c)

85. The interior of the LNG storage tanks constructed by a cryogenic container are usually made up of:
(a) Aluminium and Nickel steel
(b) Nickel steel and Stainless steel
(c) Aluminium, Nickel steel and Stainless steel
(d) Aluminium, Nickel steel, Stainless steel and Zirconia

Answer: (c)

86. Which one of the following types of pressure vessels will be used as storage tanks for designing to withstand the pressure upto 15 psi ?
(a) Moderate pressure vessel
(b) Low pressure vessel
(c) High pressure vessel
(d) Any pressure vessel

Answer: (b)

87. Which one of the following types of silicates will be used as a fire proofing material for transportation of LPG and petroleum product in fire proof vaults?
(a) Calcium silicate
(b) Boron silicate
(c) Sodium silicate
(d) Barium silicate

Answer: (a)

88. What does ‘W’ represent in code of HAZCHEM CODE for LPG 2WE ?
(a) Water or foam or dry agent
(b) Evacuation of population
(c) Chemical is violent (𝑣) or explosively reactive
(d) Water emission

Answer: (c)

89. Which one of the following models will be used to estimate the average concentration of flammable toxic gases from steady height?
(a) Probit model
(b) Empirical model
(c) Plume model
(d) Britter-McQuaid Dispersion model

Answer: (c)

90. Which one of the following inductive approaches will be used to investigate the leakage of LPG from a road tanker from highway tunnel?
(a) Preliminary Hazard Analysis (PHA)
(b) Failure Mode and Effect Analysis (FMEA)
(c) Function Failure Analysis (FFA)
(d) Event Tree Analysis (ETA)

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email