Solved Question Paper for Deputy Controller of Explosives in PESO conducted by UPSC

 Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Deputy Controller of Explosives in Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO) held on 29.07.2018.

91. For toxic release and dispersion modelling, the Threshold Limits Value: (TLVs) in ppm is:


Answer: (a)

92. Toxicity of dispersed liquid or gas in an atmosphere is measured, based on:
1. Concentration of dispersion
2. Duration of exposure
3. Height of dispersion
4. Wind velocity

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1 and 4 only

Answer: (a)

93. Which of the following are the safety rules in industrial 𝐿 handling?
1. Cylinders must not be dropped from lorry and trailer
2. Cylinders must not be rolled on their sides but must always be carried or rolled on their foot rings
3. Cylinders must be handled in any way, if the seal is broken by placing the cap back on the mouth
4. Before cylinders are handled or transported the safety cap should be properly fixed

(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 2, 3 and 4 only

Answer: (c)

94. Which one of the following deals with physiological and anatomical aspects of man and his interaction with working environment in safety?
(a) Ergonomics
(b) Physiology
(c) Maintenance of plant
(d) Repair and maintenance

Answer: (a)

95. Which colour is the cautionary colour used as a specific warning against that equipment as elevators, boilers and scaffolding ladders as a safety caution in industries?
(a) Red
(b) Orange
(c) Blue
(d) Black

Answer: (c)

96. Which one of the following is not the quality of a safety man?
(a) Sincerity and honesty
(b) Enthusiasm
(c) Diplomatic
(d) Self confidence

Answer: (c)

97. An industrial safety can be defined as:
(a) The science and art of identifying, evaluating and controlling workplace hazards
(b) The behavioral psychology to promote safety at work place
(c) The method or technique or process which can minimize the event in an industrial concern
(d) The Measure of effectiveness of the use of resources to produce goods and services

Answer: (a)

98. Which of the following are applicable for conducting safety training?
1. Put the employees at ease
2. Ask the employee questions and correct the errors
3. Strengthen training with little reminders

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

99. When a person is unfit for 21 days and overdue to injuries sustained, this type of accident under safety indices is:
(a) Fatal accident
(b) Serious accident
(c) Minor accident
(d) Lost time accident

Answer: (b)

100. Which one of the following is a failure analysis where an undesired state of a system is analyzed?
(a) Job safety analysis
(b) HAZOP study
(c) Fault tree analysis
(d) Fault tree diagram

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email