Solved Question Paper for Deputy Controller of Explosives in PESO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Deputy Controller of Explosives in Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO) held on 29.07.2018.


21. In a steam power plant, 325,000 kg of water per hour enters the boiler at a pressure of 10 MPa and temperature 200°𝐶 . Steam leaves the boiler at 8 MPa and 500°𝐶 , the power output of the turbine is 81,000 kW and coal is used at the rate of 26,700 kg/h with a higher heating value of 33,250 kJ/kg . The efficiency of the steam generator is:

(a) 82.2 %
(b) 85.3 %
(c) 89.4 %
(d) 93.1 %

Answer: (d)

22.
(a) 22 %
(b) 28 %
(c) 34 %
(d) 39 %

Answer: (a)

23. When two bodies are in thermal equilibrium with a third body, then they are also in thermal equilibrium with each other, is:
(a) Kelvin Planks law
(b) Second law of thermodynamics
(c) First law of thermodynamics
(d) Zeroth law of thermodynamics

Answer: (d)

24. If a mixture of air and superheated water vapour (or unsaturated) is cooled at constant pressure, the partial pressure of each constituent remains constant until the water vapour reaches the saturated state. Further cooling causes condensation and this point is:
(a) Freezing point
(b) Critical point
(c) Condensation point
(d) Dew point

Answer: (d)

25. The ratio of the minimum exergy intake to perform the given task to the actual exergy intake to perform the same task, is:
(a) First law efficiency
(b) Second law efficiency
(c) Law of exergy efficiency
(d) Law of exergy balance

Answer: (b)

26. The triple point for carbon dioxide is −56.5°𝐶 (216.5 𝐾) and pressure of 5 atm (3885.1 mm of Hg), it means that:
(a) When solid CO2 exposed to 1 atm pressure begins to change directly to vapour
(b) When CO2 exposed to a atmospheric pressure below 5 it exists only in solid and liquid phase
(c) Below 57.7°𝐶  CO2 exists only in liquid form
(d) Mass transfer at triple point is maximum

Answer: (a)

27. Consider the following statements:
1. Carnot cycle is not suitable for steam power plants
2. The heat addition process in the Rankine cycle is irreversible at constant temperature
3. Carnot cycle can be realized in practice
4. In Rankine cycle heat is added reversibly at constant pressure

Which of the above statements are correct for determining the thermodynamic difference between Rankine cycle and Carnot cycle?
(a) 2 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 and 4 only

Answer: (d)

28. Titanium on steel as the base metal is used for the production of a composite metal specifically used for the production of:
(a) Chemical process equipment
(b) For improved corrosion resistance
(c) To improve thermal properties
(d) Wear plates in chutes, conveyors and earth moving equipment

Answer: (a)

29. Brittle fracture by a cleavage occurs:
(a) By forming cracks in the direction perpendicular to the fracture plane
(b) By forming bulge by shearing along oblique plane
(c) By crushing into thousands of pieces
(d) As a result of the extensive slip on the active slip plane

Answer: (a)

30. A bearing material should not possess the properties of high:
(a) Fatigue strength
(b) Thermal conductivity
(c) Coefficient of friction
(d) Compressive strength

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email