Solved Question Paper for Deputy Controller of Explosives in PESO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Deputy Controller of Explosives in Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO) held on 29.07.2018.
 

61. Which one of the following substances when mixed with about 8% collodion cotton forms blasting gelatin?

(a) Trinitrotoluene
(b) Nitroglycerine
(c) Plasticizers
(d) Ammonium Nitrate

Answer: (b)

62. Fire suppression system that uses gas as the extinguishing medium is of:
(a) Carbon dioxide and Halon
(b) Foam and Halon
(c) Carbon dioxide and Foam
(d) Halon and Dry chemical powder

Answer: (a)

63. RDX means:
(a) Rhoda-mine Deuterium Explosive
(b) Rapid Detonation Explosive
(c) Rapid Deuterium Explosive
(d) Research Department Explosive

Answer: (d)

64. Which one of the following materials is the potential problem in the transport of crude oil and storage of crude oil?
(a) Hydrogen sulfide
(b) Hydrocarbons
(c) Paraffins
(d) Benzene

Answer: (a)

65. When the linear speed of reaction of a substance (the propagation of the flame front) is in the range of meters/sec the substance is classed as a low explosive and the process is called as:
(a) Fenton’s reaction process
(b) Riveting process
(c) Deflagration
(d) Kinematic

Answer: (c)

66. Tetrazene is readily decomposed in boiling water and is used as an ignition agent for:
(a) Silver azide
(b) Lead azide
(c) Sodium azide
(d) Copper azide

Answer: (b)

67. The shattering power of an explosive is known as:
(a) Sand-bomb test
(b) Visbreaking
(c) Brisance
(d) Osmotic power

Answer: (c)

68. In fireworks, the yellow colour is readily obtained from:
(a) Strontium salts
(b) Barium as nitrate or chloride
(c) Sodium salts
(d) Cuprous chloride

Answer: (c)

69. The match head composition consists of a fuel with low kindling point, usually of, Phosphorous:
(a) Sesquisulfide
(b) Picrate
(c) Fulminate
(d) Sulphide

Answer: (a)

70. An industrial plant having 1000 workers, the number of disabling injuries per year is 5 and the average number of hours worked by worker per year is 2000. The frequency rate of an accident will be:
(a) 1.5
(b) 2.0
(c) 2.5
(d) 3.0

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email