Solved Question Paper of Labour Enforcement Officers (Central) conducted by UPSC (Question No. 111 to 120)

Solved Question Paper of Recruitment Test (Combined CBRT) conducted by UPSC for the Posts of Labour Enforcement Officers (Central) held on 25.11.2017

UPSC releases interview schedule for Labour Enforcement Officer ...


111. Consider the following series:

11:20, 11:40, 12:20, ?, 14:40, 16:20

Which one of the following is the missing time in the series given above?

(a) 13:00

(b) 13:20

(c) 13:40

(d) 14:00

 Answer:(b)

 

112. In a certain language COLLEGE is coded as DNNJHDI. How will FOREIGN be coded in the same language?

(a) GNTCLDR

(b) GTNCLRD

(c) GTLRNCD

(d) GCRNLTD

 Answer:(a)

 

113. Which one of the following statements must be FALSE if ABCD are to be seated in a row; C and D are not to be adjacent to each other; and B is not to be at the third place?

(a) A is at the fourth place

(b) A is at the third place

(c) A is at the second place

(d) A is at the first place

 Answer:(d)

 

114. If prime numbers are assigned to English letters from A to Z in order, then MAT will be:

(a) 31 1 67

(b) 41 1 67

(c) 37 2 71

(d) 41 2 71

 Answer: (d)


115. Consider the following statements and conclusions:

Statements:

1. All the pens are papers

2. All the papers are boats

3. Some birds are papers

 

Conclusions:

1. Some boats are birds

2. Some birds are pens

3. No pens are birds

 

Which of the conclusions logically follow from the statements given above?

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 2 and 3

 Answer: (a)


116. A person goes 5 km towards north from a fixed point. Then he goes 3 km after turning to his right. After this he goes 5 km after turning to his right. Finally he goes 4 km after turning to his left. How far and in which direction is he now from the fixed point?

(a) 7 km east

(b) 7 km north east

(c) 9 km east

(d) 4 km west

 Answer:(a)

 

117. Consider the following series:

2L4, 3O5, 4R6, 5U7, ?

Which one of the following is the missing figure in the series given above?

(a) 6X8

(b) 6V8

(c) 6W8

(d) 6Y8

 Answer:(a)

 

118. In the series of the first 24 natural numbers 1 to 24, if each four consecutive numbers from the left are written in the reverse order, then which one of the following numbers will be the 8th number to the left of the 10th number from your right?

(a) 12

(b) 7

(c) 6

(d) 5

 Answer:(c)

 

119. If ‘PXQ’ means P is the brother of Q, ‘P/Q’ means P is the son of Q and ‘P-Q’ means P is the sister of Q, then which one of the following will show that Q is the maternal uncle of P?

(a) P/R-Q and QXS

(b) P/R-Q and Q- S

(c) QXR/P and QXS

(d) PXR-Q and QXS

 Answer:(a)

 

120. In a family each boy has as many sisters as brothers and each girl has twice as many brothers as sisters. How many children are there in the family?

(a) 3

(b) 5

(c) 6

(d) 7

 Answer: (d)

Read More:

Question No. 1 to 10

Question No. 11 to 20

Question No. 21 to 30

Question No. 31 to 40

Question No. 41 to 50

Question No. 51 to 60

Question No. 61 to 70

Question No. 71 to 80

Question No. 81 to 90

Question No. 91 to 100

Question No. 101 to 110

Question No. 111 to 120

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email