Solved Question Paper of Labour Enforcement Officers (Central) conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Combined CBRT) conducted by UPSC for the Posts of Labour Enforcement Officers (Central) held on 25.11.2017

UPSC releases interview schedule for Labour Enforcement Officer ...


61. Fine imposed under the Payment of Wages Act, 1936 is recoverable on:

(a) one time basis.

(b) two installments.

(c) three installments.

(d) four installments.

Answer:  (a)


 ‘Minimum wage’ fixed under the Minimum Wages Act, 1948 is determined:

(a) by considering the capacity of the employer to pay.

(b) irrespective of the capacity of the employer to pay.

(c) by keeping in view the wages being paid by the flourishing concerns of the industry in the area.

(d) by keeping in view the wages being paid by the struggling concerns of the industry in the area.

 Answer: (b)


63. The concept of ‘National Floor Level Minimum Wage’ was mooted and recommended by:

(a) First National Commission on Labour.

(b) Second National Commission on Labour.

(c) National Commission on Rural Labour.

(d) Committee on Fair Wages.

 Answer: (c)


64. The Minimum Wages Act, 1948, was enacted for the purpose of fixing of:

(a) minimum rates of wages in scheduled employments.

(b) minimum rates of wages in every employment.

(c) minimum wages in industries.

(d) living wage.

 Answer: (a)


65. Out of the following which norm was NOT recommended in the 15th session of the Indian Labour Conference for fixing minimum wage?

(a) Minimum food requirement to be calculated on the basis of a net intake of 2700 calories

(b) Education, medical requirements, minimum recreation etc. to constitute 25 % of the total minimum wage

(c) Clothing requirement to be estimated on the basis of per capita consumption of 18 yards per annum

(d) Fuel, lighting and other miscellaneous items to constitute 20% of the total minimum wage

Answer: (b)


66. As per the Minimum Wages Act, 1948, the rates of minimum wages, which are finally notified in the official gazette, and unless such notification otherwise provides, comes into force after the expiry of which of the following period from the date of its issue?

(a) One month

(b) Two months

(c) Three months

(d) Six months

 Answer: (c)


67. Review of the minimum wage rates fixed under the Minimum Wages Act, 1948, should NOT exceed:

(a) 7 years

(b) 5 years

(c) 3 years

(d) 2 years

Answer:  (b)


 Which of the following is / are NOT included under the definition of ‘wages’ in the Minimum Wages Act, 1948?

1. The value of any house accommodation, supply of light, water, medical attendance, any other amenity

2. Any contribution paid by employer to any pension fund or provident fund

3. Any travelling allowance or the value of any travelling concession

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

 Answer: (d)


69. Under the Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970, the total number of members of the Central Advisory Board other than the Chairman and the Chief Labour Commissioner (Central) shall NOT exceed:

(a) Eleven

(b) Thirteen

(c) Nineteen

(d) Seventeen

 Answer: (d)


70. The Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970 is applicable to establishments in which:

1. a minimum of fifty workmen are employed or were employed on any day of the preceding twelve months as contract labour.

2. work of an intermittent nature is performed for more than one hundred twenty days in the preceding twelve months.

3. work of seasonal character is performed for more than sixty days in a year.

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email