Solved Question Paper of Labour Enforcement Officers (Central) conducted by UPSC (Question No. 31 to 40)

Solved Question Paper of Recruitment Test (Combined CBRT) conducted by UPSC for the Posts of Labour Enforcement Officers (Central) held on 25.11.2017

UPSC releases interview schedule for Labour Enforcement Officer ...


31. In which one of the following cases did the Supreme Court summarize the principles on the recording of reasons by a decision making authority?

(a) Ajay Hasia v Khalid Mujib (1981), SCC 722

(b) State Bank of Patiala v S K Sharma (1996) 3 SCC 364

(c) Bank of India v Apurba Kumar Saha (1994) 2 SCC 615

(d) Kranti Associates (P) Ltd. v Masood Ahmed Khan (2010) 9 SCC 496

Answer: (d)


32. Under which of the following Act(s) the registration of a Trade Union is void according to the Trade Unions Act, 1926?

1. The Societies Registration Act, 1860

2. The Cooperative Societies Act, 1912

3. The Companies Act, 1956

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 1 and 2 only

 Answer: (c)


33. What is the maximum aggregate fine provided in the Trade Unions Act, 1926 for continuous failure by a trade union to submit returns under the Act?

(a) Rs. 50

(b) Rs. 100

(c) Rs. 150

(d) Rs. 200

 Answer: (a)


34. According to Trade Union Act, 1926, for which one of the following purposes, the general funds of a registered trade union may NOT be spent?

(a) The conduct of trade disputes on behalf of the trade union or any of its members

(b) The compensation of members for loss arising out of trade disputes

(c) The maintenance of any person who is a member of any legislative body constituted under the Constitution or any local authority

(d) Allowances to members or their dependents on account of death, old age, sickness or unemployment

 Answer: (c)


35. Which one of the following is NOT a ground for the cancellation of registration of a registered trade union under the Trade Union Act 1926?

(a) The certificate of registration has been obtained by fraud

(b) The trade union has contravened the provisions of the Act

(c) The general body of the trade union has shown no confidence in office bearers

(d) An application has been made by the trade union for cancellation of its registration

 Answer: (c)


36. For registering a trade union under the Trade Union Act, 1926, which of the following is the minimum number of workers required to be employed in the establishment with which it is connected?

(a) 5 % or 50 of the workers, whichever is less subject to a minimum of 4

(b) 10 % or 100 of the workers, whichever is less subject to a minimum of 7

(a) 15 % or 150 of the workers, whichever is less subject to a minimum of 12

(b) 20% or 200 of the workers, whichever is less subject to a minimum of 15

 Answer: (b)


37. Who among the following is empowered to make regulations under the Trade Union Act, 1926?

(a) State Government only

(b) Central Government only

(c) Both State Government and Central Government

(d) Registrar of Trade Unions

 Answer: (c)


38. Consider the following Trade Unions:

1. CITU

2. AITUC

3. INTUC

4. HMS

5. BMS

 

Which one of the following is the correct chronological order of the above trade unions based on the year of their formation?

(a) 3-2-1-4-5

(b) 2-4-3-5-1

(c) 2-3-4-5-1

(d) 3-4-2-1-5

 Answer: (c)


39. Wich one of the following is the name of the newspaper started by N M Lokhande?

(a) Deenbandhu

(b) Shram Ki Duniya

(c) Desbandhu

(d) Indian Labour Journal

 Answer: (a)


40. The Second International, which grew under the influence of Socialist Philosophy, during 1889-1916, was organized in:

(a) Paris

(b) Brussels

(c) Zurich

(d) London

 Answer: (a)

Read More:

Question No. 1 to 10

Question No. 11 to 20

Question No. 21 to 30

Question No. 31 to 40

Question No. 41 to 50

Question No. 51 to 60

Question No. 61 to 70

Question No. 71 to 80

Question No. 81 to 90

Question No. 91 to 100

Question No. 101 to 110

Question No. 111 to 120

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email