Solved Question Paper of Labour Enforcement Officers (Central) conducted by UPSC (Question No. 101 to 110)

Solved Question Paper of Recruitment Test (Combined CBRT) conducted by UPSC for the Posts of Labour Enforcement Officers (Central) held on 25.11.2017

UPSC releases interview schedule for Labour Enforcement Officer ...


101. Under which of the following grounds, the Constitution of India authorizes the Legislature to make laws providing for ‘Preventive Detention’?

1. Security of a State

2. Maintenance of public order

3. Maintenance of supplies and services essential to the community

4. Maintenance of public health and morality

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 1 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

 Answer: (b)


102. A Money Bill contains provisions for which of the following matters?

1. The imposition, abolition, remission, alteration or regulation of any tax

2. The regulation of the borrowing of money by the Government

3. The custody of Consolidated Fund or the Contingency Fund of India

4. The imposition of fines and other pecuniary penalties

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 2 and 4 only

(c) 1 and 4 only

(d) 1, 2 and 3 only

 Answer: (d)


103. Under which one of the following Amendments to the Constitution of India, the age to exercise franchise was reduced from 21 years to 18 years?

(a) 42nd Amendment

(b) 44th Amendment

(c) 61st Amendment

(d) 72nd Amendment

 Answer: (c)


104. Which one of the following Articles to the Constitution of India states that the ‘State shall make provisions for securing just and human conditions of work and for maternity relief’?

(a) Article 43

(b) Article 42

(c) Article 41

(d) Article 40

Answer:(b)

 

105. Under which provisions of the Constitution of India, ‘forced labour and employment of children in factories or other dangerous employments’ have been prohibited?

(a) Directive Principle of State Policy

(b) Fundamental Right to Equality

(c) Fundamental Right against Exploitation

(d) Fundamental Right to Association

 Answer:(c)


106. Under which one of the following Articles of the Constitution of India, the State shall endeavour to secure, by suitable legislations, or in any other way, the conditions of work ensuring a decent standard of life to all workers?

(a) Article 38

(b) Article 39

(c) Article 41

(d) Article 43

 Answer: (d)


107. In India, all powers with respect to the acquisition and termination of citizenship rest with the:

(a) Supreme Court.

(b) President.

(c) Parliament.

(d) Registrar General.

 Answer: (c)


108. Which one of the following is most appropriate regarding the resignation of the President of India?

(a) The resignation letter is addressed to the Vice President of India

(b) The resignation letter is addressed to the Vice President of India, who must communicate with the Speaker of Lok Sabha

(c) The resignation letter is addressed to the Vice President of India, who must communicate with the Chief Justice of India

(d) The resignation letter is addressed to the Vice President of India, who must communicate with the Chief Justice of India and the Speaker of Lok Sabha

 Answer: (b)


109. Who among the following bodies decides about doubts and disputes relating to the election of President or Vice President of India?

(a) The Election Commission of India

(b) The Supreme Court of India

(c) The Joint Parliamentary Committee

(d) The Attorney General of India

 Answer: (b) 


110. Which one of the following statements regarding citizens’ rights in India is NOT correct?

(a) Fundamental Rights are exclusively for the citizens

(b) Only citizens are eligible for certain offices such as those of President, Vice President, Judges of Supreme Court or High Courts

(c) Only citizens have the right to vote for election to the House of People and the Legislative Assembly

(d) Only citizens can become Members of Parliament and Members of Legislative Assemblies

Answer: (a) 

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email