Solved Question Paper of Labour Enforcement Officers (Central) conducted by UPSC (Question No. 71 to 80)

Solved Question Paper of Recruitment Test (Combined CBRT) conducted by UPSC for the Posts of Labour Enforcement Officers (Central) held on 25.11.2017

UPSC releases interview schedule for Labour Enforcement Officer ...


71. Under the Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970, the Chairman of the State Advisory Contract Labour Board is appointed by:

(a) The Governor of the State.

(b) The State Government.

(c) The Employers of the establishments by a secret ballot.

(d) The Labour Commissioner of the State.

 Answer: (b)


72. As per Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970, what is the minimum number of contract labourers ordinarily to be employed by a contractor so that the employer must provide a canteen?

(a) 100

(b) 150

(c) 250

(d) 500

 Answer: (a)


73. The Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970, excludes from the definition of ‘contractor’ one who:

(a) undertakes to produce a given result for an establishment through contract labour.

(b) supplies contract labour for any work of the establishment.

(c) supplies goods and articles of manufacture to an establishment.

(d) is a subcontractor.

 Answer: (c)


74. No Court shall take cognizance of an offence under the Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970, EXCEPT on a complaint by or with the previous sanction in writing of:

(a) Appropriate Government.

(b) Labour Commissioner.

(c) the Inspector.

(d) an officer not below the rank of Class One Gazetted Officer of the Government.

Answer:  (c)

75. Part III of the Child and Adolescent Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986 deals with:

(a) Technical Advisory Committee.

(b) Child Labour and Adolescent Labour Rehabilitation Fund.

(c) regulation of conditions of work.

(d) power to amend the Schedule.

Answer:  (c)

76. Who among the following can appoint the Inspectors under the Child and Adolescent Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986?

(a) Central Government

(b) State Government

(c) Appropriate Government

(d) Labour Commissioner

Answer:  (c)

77. As per the Child and Adolescent Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986, in which of the following types of occupations, a child can be employed?

(a) Audio-visual entertainment

(b) Transport of passengers, goods or mails by railways

(c) Restaurants, hotels, motels, tea-shops

(d) Automobile workshops and garages

Answer:  (a)

78. Which one of the following is the maximum spread over of the daily hours of work including interval for rest, time spent in waiting for work under the Child and Adolescent Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986?

(a) Five hours

(b) Six hours

(c) Seven hours

(d) Three hours

Answer:  (b)


79. Which of the following is NOT true with respect to the amendments introduced by The Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Act, 2016?

(a) Offences under the Act are made non-compoundable

(b) Provides for rehabilitation of rescued child or adolescent

(c) Inspection and monitoring is required to be secured by the appropriate government

(d) Offences committed by an employer punishable under section 3 of the Act are made cognizable

Answer: (a)

80. There are ten persons employed in a shop and therefore the Payment of Gratuity Act, 1972, becomes applicable to the shop. After some time, three employees resign from the services of the shop. Resultantly, which one of the following is the correct legal position on the applicability or otherwise of the said Act?

(a) The Act will continue to be applicable on the shop

(b) As soon as the number of employees of the shop falls below ten, the Act will cease to be applicable

(c) The Act is silent about this type of situation

(d) The Act will not apply when the number of employees who leave the shop exceed 50%

Answer:  (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email