Solved Question Paper of Labour Enforcement Officers (Central) conducted by UPSC (Question No. 91 to 100)

Solved Question Paper of Recruitment Test (Combined CBRT) conducted by UPSC for the Posts of Labour Enforcement Officers (Central) held on 25.11.2017

UPSC releases interview schedule for Labour Enforcement Officer ...


91. The term ‘wannaCry’ is associated with:

(a) computer hardware.

(b) a musical band.

(c) cyber attack.

(d) a new epidemic in Africa.

Answer:  (c)

92. The Ninth BRICS Summit was held in which one of the following cities?

(a) Shenzhen

(b) Guangzhou

(c) Xiamen

(d) Shenyang

 Answer: (c)


93. Besides India which of the following countries are the members of Mekong- Ganga Cooperation?

(a) Cambodia, Laos, Myanmar, Thailand and Vietnam

(b) Myanmar, Thailand, Philippines, Cambodia and Laos

(c) Cambodia, Vietnam, Philippines, Bangladesh and Thailand

(d) Myanmar, Vietnam, Laos, Bangladesh and Thailand

Answer: (a)


94. ‘Know India Programme’ is a flagship initiative of which one of the following Ministries?

(a) Ministry of Youth Affairs and Sports

(b) Ministry of External Affairs

(c) Ministry of Culture

(d) Ministry of Tourism

Answer: (b)

 

95. Consider the following statements about ‘e-Migrate’, a project of the Ministry of External Affairs:

1. It facilitates emigration of ECR category of emigrants going to notified countries for employment purpose

2. It is integrated with Bureau of Immigration system of Ministry of Home Affairs

3. It is integrated with Passport Seva Project

 

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 3 only

 Answer:(a)


96. Which one of the following is the highest civilian award of Afghanistan?

(a) Amir Amanullah Khan Award

(b) Amir Bismillah Khan Award

(c) Amir Khan Abdullah Award

(d) Amir Mohammad Ashraf Ghani Award

Answer:  (a)

97. Which one of the following is the official position of Ms. Aung San Suu Kyi ?

(a) The State Counsellor of Myanmar

(b) The President of Myanmar

(c) The Prime Minister of Myanmar

(d) The Governor General of Myanmar

 Answer: (a)


98. Which one of the following statements about the National Population Register (NPR) is NOT correct?

(a) NPR is the first step towards the creation of National Register of Indian Citizen

(b) It is being created under the provisions of Citizenship Act, 1955 and Citizenship Rules, 2003, as amended from time to time

(c) A digital data base of demographic data of around 120 crore persons has been created

(d) Currently digitization is being carried out by the Central Government

 Answer: (d)


99. Recently the Government of India had conducted the Socio-Economic and Caste Census (SECC) all over the country. Which of the following agency / agencies had rendered complete logistics and technical support to this exercise?

(a) Office of the Registrar General and Census Commissioner, India

(b) Ministry of Rural Development

(c) Ministry of Housing and Urban Affairs

(d) Ministry of Rural Development & Ministry of Housing and Urban Affairs

 Answer: (a)


100. Paul Beatty was awarded the Man Booker Prize, 2016 for which one of the following works?

(a) His Bloody Project

(b) Hot Milk

(c) The Sellout

(d) Do Not Say We Have Nothing

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email