Solved Question Paper of Labour Enforcement Officers (Central) conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Combined CBRT) conducted by UPSC for the Posts of Labour Enforcement Officers (Central) held on 25.11.2017

UPSC releases interview schedule for Labour Enforcement Officer ...

21. According to Kurt Lewin, which one of the following is NOT the basic mechanism for managing change?

(a) Composing

(b) Unfreezing

(c) Changing

(d) Refreezing

Answer:  (a)


 Which one among the following was the earliest school of organization theories?

(a) The human relations school

(b) The systems school

(c) The behavioural science school

(d) The contingency school

Answer:(a)

 

23. Which one of the following statements about Human Resource Planning is NOT correct?

(a) Job analysis is a systematic investigation of the tasks, duties and responsibilities of a job

(b) Job description is an organized, factual statement of the duties and responsibilities of a specific job

(c) Job evaluation is a systematic and orderly process of determining the job summary, job title, supervision and working conditions of a job

(d) Job specification is a statement of the minimum acceptable human qualities necessary to perform a job properly

 Answer: (c)


24. Who among the following developed the multiple management technique of management development programme?

(a) Charles P McCormick

(b) Charles Babbage

(c) Mike Thompson

(d) Gary Dessler

 Answer: (a)


25. Which one of the following is the human resource management responsibility of line managers?

(a) Develop personnel plans showing promotable employees

(b) Prepare training materials and orientation documents and outlines

(c) Assist job analysts by listing specific duties and responsibilities of the job in question

(d) Conduct of job evaluation procedures aimed at determining relative worth of each job in the firm

 Answer: (c)


26. Sensitivity training is imparted to improve which one of the following skills of the managers?

(a) Human relation skills

(b) Problem solving skills

(c) Time management skills

(d) Technical skills

 Answer: (a)


27. Which one of the following is NOT included in the development of human development index?

(a) Per capita index

(b) Employment growth rate

(c) Literacy rate

(d) Life expectancy

 Answer:(b)


28. Which one of the following is correctly matched?

(a) Conglomerate : A management game where the participants are instructed to perform some activities as if the persons were promoted suddenly

(b) In basket exercise : A testing method based on measuring performance on actual basic job tasks

(c) Assessment centres : Used increasingly as a selection tool

(d) Work sampling : A management game usually performed by a team of participants bartering companies to achieve their planned result

Answer: (c)


29. Who among the following opined that ‘Natural justice is a great humanizing principle intended to invest law with fairness and to secure justice; and over the years, it has grown into a widely pervasive rule affecting large areas of administrative action’?

(a) Lord Evershed

(b) Justice Krishnaiyer

(c) Lord Gordon Hewart

(d) Justice PN Bhagwati

 Answer: (d)


30. Which of the following rules constitute the basic principles of natural justice?

1. No one shall be a Judge in his own cause

2. No decision shall be given against a party without affording him a reasonable hearing

3. Quasi Judicial enquiries must be held in good faith without bias and not arbitrarily or unreasonably

 

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1, 2 and 3

 Answer: (d)

Read More:

Question No. 1 to 10

Question No. 11 to 20

Question No. 21 to 30

Question No. 31 to 40

Question No. 41 to 50

Question No. 51 to 60

Question No. 61 to 70

Question No. 71 to 80

Question No. 81 to 90

Question No. 91 to 100

Question No. 101 to 110

Question No. 111 to 120

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email