Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2016


81. With reference to the ‘Trans-Pacific Partnership’, consider the following statements:

1. It is an agreement among all the Pacific Rim countries except China and Russia.
2. It is a strategic alliance for the purpose of maritime security ONLY

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

82. ‘European Stability Mechanism’, sometimes seen in the news, is an
(a) agency created by EU to deal with the impact of millions of refugees arriving from Middle East
(b) agency of EU that provides financial assistance to eurozone countries
(c) agency of EU to deal with all the bilateral and multilateral agreements on trade
(d) agency of EU to deal with the conflicts arising among the member countries

Answer: (b)

83. The term ‘Regional Comprehensive Economic Partnership’ often appears in the news in the context of the affairs of a group of countries known as
(a) G20
(b) ASEAN
(c) SCO
(d) SAARC

Answer: (b)

84. In the context of which of the following do you sometimes find the terms `amber box, blue box and green box’ in the news?
(a) WTO affairs
(b) SAARC affairs
(c) UNFCCC affairs
(d) India-EU negotiations on FTA

Answer: (a)

85. Recently, which one of the following currencies has been proposed to be added to the basket of IMF’s SDR?
(a) Ruble
(b) Rand
(c) Indian Rupee
(d) Renminbi

Answer: (d)

86. With reference to `IFC Masala Bonds’, sometimes seen in the news, which of the statements given below is/are correct?

1. The International Finance Corporation, which offers these bonds, is an arm of the World Bank.
2. They are the rupee-denominated bonds and are a source of debt financing for the public and private sector.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(h) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

87. Consider the following statements :

1. New Development Bank has been set up by APEC.
2. The headquarters of New Development Bank is in Shanghai.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

88. What is/are the purpose/purposes of Government’s ‘Sovereign Gold Bond Scheme’ and ‘Gold Monetization Scheme’?

1. To bring the idle gold lying with Indian households into the economy
2. To promote FDI in the gold and jewellery sector
3. To reduce India’s dependence on gold imports

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

89. ‘Global Financial Stability Report’ is prepared by the
(a) European Central Bank
(b) International Monetary Fund
(c) International Bank for Reconstruction and Development
(d) Organization for Economic Cooperation and Development

Answer: (b)

90. With reference to the International Monetary and Financial Committee (IMFC), consider the following statements :

1. IMFC discusses matters of concern affecting the global economy, and advises the International Monetary Fund (IMF) on the direction of its work.
2. The World Bank participates as observer in IMFC’s meetings.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email