Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2016



41. Which of the following statements is/are correct?

1. A Bill pending in the Lok Sabha lapses on its prorogation.
2. A Bill pending in the Rajya Sabha, which has not been passed by the Lok Sabha, shall not lapse on dissolution of the Lok Sabha.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

42. The Parliament of India acquires the power to legislate on any item in the State List in the national interest if a resolution to that effect is passed by the
(a) Lok Sabha by a simple majority of its total membership
(b) Lok Sabha by a majority of not less than two-thirds of its total membership
(c) Rajya Sabha by a simple majority of its total membership
(d) Rajya Sabha by a majority of not less than two-thirds of its members present and voting

Answer: (d)

43. Consider the following statements:

1. The minimum age prescribed for any person to be a member of Panchayat is 25 years.
2. A Panchayat reconstituted after premature dissolution continues only for the remainder period.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

44. Consider the following statements :

1. The Chief Secretary in a State is appointed by the Governor of that State.
2. The Chief Secretary in a State has a fixed tenure.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

45. With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’, which of the following statements is/are correct?

1. As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.
2. The Act allows local social activists as mediators/reconciliators.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

46. ‘Rashtriya Garima Abhiyaan’ is a national campaign to
(a) rehabilitate the homeless and destitute persons and provide them with suitable sources of livelihood
(b) release the sex workers from their practice and provide them with alternative sources of livelihood
(c) eradicate the practice of manual scavenging and rehabilitate the manual scavengers
(d) release the bonded labourers from their bondage and rehabilitate them

Answer: (c)

47. The `Swadeshi’ and ‘Boycott’ were adopted as methods of struggle for the first time during the
(a) agitation against the Partition of Bengal
(b) Home Rule Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) visit of the Simon Commission to India

Answer: (a)

48. Satya Shodhak Samaj organized
(a) a movement for upliftment of tribals in Bihar
(b) a temple-entry movement in Gujarat
(c) an anti-caste movement in Maharashtra
(d) a peasant movement in Punjab

Answer: (c)

49. The Montague-Chelmsford Proposals were related to
(a) social reforms
(b) educational reforms
(c) reforms in police administration
(d) constitutional reforms

Answer: (d)

50. Consider the following :

1. Calcutta Unitarian Committee
2. Tabernacle of New Dispensation
3. Indian Reform Association

Keshab Chandra Sen is associated with the establishment of which of the above?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email