Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2016


11. Which of the following best describes/ describe the aim of ‘Green India Mission’ of the Government of India?

1. Incorporating environment al benefits and costs into the Union and State Budgets thereby implementing the `green accounting’
2. Launching the second green revolution to enhance agricultural output so as to ensure food security to one and all in the future
3. Restoring and enhancing forest cover and responding to climate change by a combination of adaptation and mitigation measures

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

12. ‘Net metering’ is sometimes seen in the news in the context of promoting the
(a) production and use of solar energy by the households/consumers
(b) use of piped natural gas in the kitchens of households
(c) installation of CNG kits in motor-cars
(d) installation of water meters in urban households

Answer: (a)

13. On which of the following can you find the Bureau of Energy Efficiency Star Label?

1. Ceiling fans
2. Electric geysers
3. Tubular fluorescent lamps

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

14. In the cities of our country, which among the following atmospheric gases are normally considered in calculating the value of Air Quality Index?

1. Carbon dioxide
2. Carbon monoxide
3. Nitrogen dioxide
4. Sulfur dioxide
5. Methane

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 4 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: (b)

15. Which of the following are the key features of ‘National Ganga River Basin Authority (NGRBA)’?

1. River basin is the unit of planning and management.
2. It spearheads the river conservation efforts at the national level.
3. One of the Chief Ministers of the States through which the Ganga flows becomes the Chairman of NGRBA on rotation basis.

Select the correct answer using the code given Below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

16. ‘Gadgil Committee Report’ and ‘Kasturirangan Committee Report’, sometimes seen in the news, are related to
(a) constitutional reforms
(b) Ganga Action Plan
(c) linking of rivers
(d) protection of Western Ghats

Answer: (d)

17. What is/are unique about ‘Kharai camel’, a breed found in India?

1. It is capable of swimming up to three kilometres in seawater.
2. It survives by grazing on mangroves.
3. It lives in the wild and cannot be domesticated.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

18. Recently, our scientists have discovered a new and distinct species of banana plant which attains a height of about 11 metres and has orange-coloured fruit pulp. In which part of India has it been discovered?
(a) Andaman Islands
(b) Anaimalai Forests
(c) Maikala Hills
(d) Tropical rain forests of northeast

Answer: (a)

19. With reference to ‘Red Sanders’, sometimes seen in the news, consider the following statements:

1. It is a tree species found in a part of South India.
2. It is one of the most important trees in the tropical rain forest areas of South India.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

20. Recently, for the first time in our country, which of the following States has declared a particular butterfly as ‘State Butterfly’?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Karnataka
(d) Maharashtra

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email