Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2016


51. What was the main reason for the split in the Indian National Congress at Surat in 1907?
(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto
(b) Extremists’ lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government
(c) Foundation of Muslim League
(d) Aurobindo Ghosh’s inability to be elected as the President of the Indian National Congress

Answer: (b)

52. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War
(a) India should be granted complete independence
(b) India should be partitioned into two before granting independence
(c) India should be made a republic with the condition that she will join the Commonwealth
(d) India should be given Dominion status

Answer: (d)

53. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally
(a) agriculturists
(b) warriors
(c) weavers
(d) traders

Answer: (d)

54. Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?
(a) Georg Bilhler
(b) James Prinsep
(c) Max Muller
(d) William Jones

Answer: (b)

55. With reference to the religious history of India, consider the following statements :

1. The concept of Bodhisattva is central to Hinayana sect of Buddhism.
2. Bodhisattva is a compassionate one on his way to enlightenment.
3. Bodhisattva delays achieving his own salvation to help all sentient beings on their path to it.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

56. What is/are common to the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram?

1. Both were built in the same period.
2. Both belong to the same religious denomination.
3. Both have rock-cut monuments.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the statements given above is correct

Answer: (b)

57. With reference to the economic history of medieval India, the term Araghatta’ refers to
(a) bonded labour
(b) land grants made to military officers
(c) waterwheel used in the irrigation of land
(d) wastel and converted to cultivated land

Answer: (c)

58. With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dynastic histories and Epictales was the profession of who of the following?
(a) Shramana
(b) Parivraaj
(c) Agrahaarika
(d) Maagadha

Answer: (d)

59. Consider the following pairs:

  Famous place           Region
1. Bodhgaya             Baghelkhand
2. Khajuraho           Bundelkhand
3. Shirdi                   Vidarbha
4. Nasik (Nashik)  Malwa
5. Tirupati               Rayalaseema


Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3, 4 and 5
(c) 2 and 5 only
(d) 1, 3, 4 and 5

Answer: (c)

60. With reference to the cultural history of medieval India, consider the following statements :

1. Siddhas (Sittars) of Tamil region were monotheistic and condemned idolatry.
2. Lingayats of Kannada region questioned the theory of rebirth and rejected the caste hierarchy.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email