Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2016


21. In which of the following regions of India are you most likely to come across the `Great Indian Hornbill’ in its natural habitat?
(a) Sand deserts of northwest India
(b) Higher Himalayas of Jammu and Kashmir
(c) Salt marshes of western Gujarat
(d) Western Ghats

Answer: (d)

22. Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?

1. Dibang
2. Kameng
3. Lohit

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

23. In which of the following regions of India are shale gas resources found?

1. Cambay Basin
2. Cauvery Basin
3. Krishna-Godavari Basin

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

24. Recently, linking of which of the following rivers was undertaken?
(a) Cauvery and Tungabhadra
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Sone
(d) Narmada and Tapti

Answer: (b)

25. Recently, which of the following States has explored the possibility of constructing an artificial inland port to be connected to sea by a long navigational channel?
(a) Andhra Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Karnataka
(d) Rajasthan

Answer: (d)

26. The FAO accords the status of ‘Globally Important Agricultural Heritage System (GIAHS)’ to traditional agricultural systems. What is the overall goal of this initiative?

1. To provide modern technology, training in modern farming methods and financial support to local communities of identified GIAHS so as to greatly enhance their agricultural productivity
2. To identify and safeguard eco-friendly traditional farm practices and their associated landscapers, agricultural biodiversity and knowledge systems of the local communities
3. To provide Geographical Indication status to all the varieties of agricultural produce in such identified GIAHS

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(C) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

27. With reference to ‘Initiative for Nutritional Security through Intensive Millets Promotion’, which of the following statements is/are correct?

1. This initiative aims to demonstrate the improved production and post-harvest technologies, and to demonstrate value addition techniques, in an integrated manner, with cluster approach.
2. Poor, small, marginal and tribal farmers have larger stake in this scheme.
3. An important objective of the scheme is to encourage farmers of commercial crops to shift to millet cultivation by offering them free kits of critical inputs of nutrients and micro irrigation equipment.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

28. Which of the following is/are the advantage /advantages of practising drip irrigation?

1. Reduction in weed
2. Reduction in soil salinity
3. Reduction in soil erosion

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above is an advantage of practising drip irrigation

Answer: (c)

29. Why does the Government of India promote the use of Neem-coated Urea’ in agriculture?
(a) Release of Neem oil in the soil increases nitrogen fixation by the soil microorganisms
(b) Neem coating slows down the rate of dissolution of urea in the soil
(c) Nitrous oxide, which is a greenhouse gas, is not at all released into atmosphere by crop fields
(d) It is a combination of a weedicide and a fertilizer for particular crops

Answer: (b)

30. With reference to ‘Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana’, consider the following statements:

1. Under this scheme, farmers will have to pay a uniform premium of two percent for any crop they cultivate in any season of the year.

2. This scheme covers post-harvest losses arising out of cyclones and unseasonal rains.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email