Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2016


71. A recent movie titled The Man Who Knew Infinity is based on the biography of
(a) S. Ramanujan
(b) S. Chandrasekhar
(c) S. N. Bose
(d) C. V. Raman

Answer: (a)

72. What is/are the purpose/purposes of the `Marginal Cost of Funds based Lending Rate (MCLR)’ announced by RBI?

1. These guidelines help improve the transparency in the methodology followed by banks for determining the interest rates on advances.
2. These guidelines help ensure availability of bank credit at interest rates which are fair to the borrowers as well as the banks.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

73. The establishment of ‘Payment Banks’ is being allowed in India to promote financial inclusion. Which of the following statements is/are correct in this context?

1. Mobile telephone companies and supermarket chains that are owned and controlled by residents are eligible to be promoters of Payment Banks.
2. Payment Banks can issue both credit cards and debit cards.
3. Payment Banks cannot undertake lending activities.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

74. The term ‘Core Banking Solutions’ is sometimes seen in the news. Which of the following statements best describes/describe this term?

1. It is a networking of a bank’s branches which enables customers to operate their accounts from any branch of the bank on its network regardless of where they open their accounts.
2. It is an effort to increase RBI’s control over commercial banks through computerization.
3. It is a detailed procedure by which a bank with huge non-performing assets is taken over by another bank.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

75. With reference to ‘Financial Stability and Development Council’, consider the following statements :

1. It is an organ of NITI Aayog.
2. It is headed by the Union Finance Minister.
3. It monitors macroprudential supervision of the economy.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

76. With reference to ‘Bitcoins’, sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?

1. Bitcoins are tracked by the Central Banks of the countries.
2. Anyone with a Bitcoin address can send and receive Bitcoins from anyone else with a Bitcoin address.
3. Online payments can be sent without either side knowing the identity of the other.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

77. Regarding ‘Atal Pension Yojana’, which of the following statements is/are correct?

1. It is a minimum guaranteed pension scheme mainly targeted at unorganized sector workers.
2. Only one member of a family can join the scheme.
3. Same amount of pension is guaranteed for the spouse for life after subscriber’s death.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

78. The term ‘Base Erosion and Profit Shifting’ is sometimes seen in the news in the context of
(a) mining operation by multinational companies in resource-rich but backward areas
(b) curbing of the tax evasion by multinational companies
(c) exploitation of genetic resources of a country by multinational companies
(d) lack of consideration of environmental costs in the planning and implementation of developmental projects

Answer: (b)

79. There has been a persistent deficit budget year after year. Which action/actions of the following can be taken by the Government to reduce the deficit?

1. Reducing revenue expenditure
2. Introducing new welfare schemes
3. Rationalizing subsidies
4. Reducing import duty

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

80. Which of the following is/are included in the capital budget of the Government of India?

1. Expenditure on acquisition of assets like roads, buildings, machinery, etc.
2. Loans received from foreign governments
3. Loans and advances granted to the States and Union Territories

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email