Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2016


31. ‘Project Loon’, sometimes seen in the news, is related to
(a) waste management technology
(b) wireless communication technology
(c) solar power production technology
(d) water conservation technology

Answer: (b)

32. With reference to ‘Li-Fi’, recently in the news, which of the following statements is/are correct?

1. It uses light as the medium for high-speed data transmission.
2. It is a wireless technology and is several times faster than ‘WiFi’.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

33. What is ‘Greased Lightning-10 (GL-10)’, recently in the news?
(a) Electric plane tested by NASA
(b) Solar-powered two-seater aircraft designed by Japan
(c) Space observatory launched by China
(d) Reusable rocket designed by ISRO

Answer: (a)

34. With reference to `Astrosat’, the astronomical observatory launched by India, which of the following statements is/are correct?

1. Other than USA and Russia, India is the only country to have launched a similar observatory into space.
2. Astrosat is a 2000 kg satellite placed in an orbit at 1650 km above the surface of the Earth.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

35. India is an important member of the ‘International Thermonuclear Experimental Reactor’. If this experiment succeeds, what is the immediate advantage for India?
(a) It can use thorium in place of uranium for power generation
(b) It can attain a global role in satellite navigation
(c) It can drastically improve the efficiency of its fission reactors in power generation
(d) It can build fusion reactors for power generation

Answer: (d)

36. Consider the following statements:

The Mangalyaan launched by ISRO
1. is also called the Mars Orbiter Mission
2. made India the second country to have a spacecraft orbit the Mars after USA
3. made India the only country to be successful in making its spacecraft orbit the Mars in its very first attempt

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

37. In the context of the developments in Bioinformatics, the term ‘transcriptome’, sometimes seen in the news, refers to
(a) a range of enzymes used in genome editing
(b) the full range of mRNA molecules expressed by an organism
(c) the description of the mechanism of gene expression
(d) a mechanism of genetic mutations taking place in cells

Answer: (b)

38. ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India pertains to
(a) immunization of children and pregnant women
(b) construction of smart cities across the country
(c) India’s own search for the Earth-like planets in outer space
(d) New Educational Policy

Answer: (a)

39. With reference to pre-packaged items in India, it is mandatory to the manufacturer to put which of the following information on the main label, as per the Food Safety and Standards (Packaging and Labelling) Regulations, 2011?

1. List of ingredients including additives
2. Nutrition information
3. Recommendations, if any, made by the medical profession about the possibility of any allergic reactions
4. Vegetarian/non-vegetarian

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 4 only

Answer: (c)

40. Which of the following statements is/are correct?

Viruses can infect
1. bacteria
2. fungi
3. plants

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email