Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2016


91. Which of the following best describes the term ‘import cover’, sometimes seen in the news?
(a) It is the ratio of value of imports to the Gross Domestic Product of a country
(b) It is the total value of imports of a country in a year
(c) It is the ratio between the value of exports and that of imports between two countries
(d) It is the number of months of imports that could be paid for by a country’s international reserves

Answer: (d)

92. With reference to ‘stand up India scheme’, which of the following statement is/are correct?

1. Its purpose is to promote entrepreneurship among SC/ST and women entrepreneurs.
2. It provides for refinance through SIDBI.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Read More:


93. Pradhan Mantri MUDRA Yojana is aimed at
(a) bringing the small entrepreneurs into formal financial system
(b) providing loans to poor farmers for cultivating particular crops
(c) providing pensions to old and destitute persons
(d) funding the voluntary organizations involved in the promotion of skill development and employment generation

Answer: (a)

94. India’s ranking in the ‘Ease of Doing Business Index’ is sometimes seen in the news. Which of the following has declared that ranking?
(a) Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
(b) World Economic Forum
(c) World Bank
(d) World Trade Organization (WTO)

Answer: (c)

95. Recently, India’s first ‘National Investment and Manufacturing Zone’ was proposed to be set up in
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh

Answer: (a)

96. Which one of the following is a purpose of `UDAY’, a scheme of the Government?
(a) Providing technical and financial assistance to start-up entrepreneurs in the field of renewable sources of energy
(b) Providing electricity to every household in the country by 2018
(c) Replacing the coal-based power plants with natural gas, nuclear, solar, wind and tidal power plants over a period of time
(d) Providing for financial turnaround and revival of power distribution companies

Answer: (d)

97. What is/are the purpose/purposes of `District Mineral Foundations’ in India?

1. Promoting mineral exploration activities in mineral-rich districts
2. Protecting the interests of the persons affected by mining operations
3. Authorizing State Governments to issue licences for mineral exploration

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

98. `SWAYAM’, an initiative of the Government of India, aims at
(a) promoting the Self Help Groups in rural areas
(b) providing financial and technical assistance to young start-up entrepreneurs
(c) promoting the education and health of adolescent girls
(d) providing affordable and quality education to the citizens for free

Answer: (d)

99. Regarding DigiLocker, sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?

1 It is a digital locker system offered by the Government under Digital India Programme.
2. It allows you to access your e-documents irrespective of your physical location.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

100. Which of the following is/are the indicator/indicators used by IFPRI to compute the Global Hunger Index Report?

1. Undernourishment
2. Child stunting
3. Child mortality

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 , 2 and 3
(d) 1 and 3 only

Answer: (c)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email