Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

UPSC Civil Services Prelims 2018 Updates: Check paper analysis ...

71. With reference to the circumstances in Indian agriculture, the concept of “Conservation Agriculture” assumes significance. Which of the following fall under the Conservation Agriculture? 

  1. Avoiding the monoculture practices
  2. Adopting minimum tillage
  3. Avoiding the cultivation of plantation crops
  4. Using crop residues to cover soil surface
  5. Adopting spatial and temporal crop sequencing/crop rotations

Select the correct answer using the code given below:

  1. 1, 3 and 4
  2. 2, 3, 4 and 5
  3. 2, 4 and 5
  4. 1, 2, 3 and 5

Answer: (c)

72. With reference to agricultural soils, consider the following statements :

  1. A high content of organic matter in soil drastically reduces its water holding capacity.
  2. Soil does not play any role in the Sulphur cycle.
  3. Irrigation over a period of time can contribute to the salinization of some agricultural lands.

Which of the statements given above is/are correct ?

  1. 1 and 2 only
  2. 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (b)

73. With reference to organic farming in India, consider the following statements: 

  1. The National Programme for Organic Production’ (NPOP) is operated under the guidelines and directions of the Union Ministry of Rural Development.
  2. The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority’ (APEDA) functions as the Secretariat for the implementation of NPOP.
  3. Sikkim has become India’s first fully organic State.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 and 2 only
  2. 2 and 3 only
  3. 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (b)

74. In the federation established by The Government on India Act of 1935. Residuary Power were given to the

  1. Federal Legislature
  2. Governor General
  3. Provincial Legislature
  4. Provincial Governors

Answer: (b)

75. Consider the following statements : 

  1. Aadhaar card can be used as a proof of citizenship or domicile.
  2. Once issued, Aadhaar number cannot be deactivated or omitted by the Issuing Authority.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: (d)

76. Right to Privacy is protected as an intrinsic part of Right to Life and Personal Liberty. Which of the following in the Constitution of India correctly and appropriately imply the above statement? 

  1. Article 14 and the provisions under the 42nd Amendment to the Constitution
  2. Article 17 and the Directive Principles of State Policy in Part IV
  3. Article 21 and the freedoms guaranteed in Part. III
  4. Article 24 and the provisions under the 44th Amendment to the Constitution

Answer: (c)

77. International Labour Organization’s Conventions 138 and 182 are related to 

  1. Child labour
  2. Adaptation of agricultural practices to global climate change
  3. Regulation of food prices and food security
  4. Gender parity at the workplace

Answer: (a)

78. With reference to the election of the President of India, consider the following statements: 

  1. The value of the vote of each MLA varies from State to State.
  2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha.

Which of the statements given above is/are Correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 or 2

Answer: (a)

79. Consider the following statements: 

  1. No criminal proceedings shall be instituted against the Governor of a State any court during his term of office.
  2. The emoluments and allowances of the Governor of a State shall not be diminished during his term of office.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: (c)

80. With reference to the Parliament of India, which of the following Parliamentary Committees scrutinizes and reports to the House whether the powers to make regulations, rules, sub-rules, by-laws, etc. conferred by the Constitution or delegated by the Parliament are being properly exercised by the Executive within the scope of such delegation ? 

  1. Committee on Government Assurances
  2. Committee on Subordinate Legislation
  3. Rules Committee
  4. Business Advisory Committee

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email