Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

UPSC Civil Services Prelims 2018 Updates: Check paper analysis ...

61. Which of the following statements best describes “carbon fertilization”? 

  1. Increased plant growth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
  2. Increased temperature of Earth due to increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
  3. Increased acidity of oceans as a result of increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere
  4. Adaptation of all living beings on Earth to the climate change brought about by the increased concentration of carbon dioxide in the atmosphere

Answer: (a)

62. The term “sixth mass extinction/sixth extinction” is often mentioned in the news in the context of the discussion of 

  1. Widespread monoculture practices in agriculture and large-scale commercial farming with indiscriminate use of chemicals in many parts of the world that may result in the loss of good native ecosystems.
  2. Fears of a possible collision of a meteorite with the Earth in the near future in the manner it happened 65 million years ago that caused the mass extinction of many species including those of dinosaurs. .
  3. Large scale cultivation of genetically modified crops in many parts of the world and promoting their cultivation in other parts of the world which may cause the disappearance of good native crop plants and the loss of food biodiversity.
  4. Mankind’s over-exploitation/misuse of natural resources, fragmentation/loss of natural habitats, destruction of ecosystems, pollution and global climate change.

Answer: (d)

63. Which of the following is/are the possible consequence/s of heavy sand mining in riverbeds ? 

  1. Decreased salinity in the river
  2. Pollution of groundwater
  3. Lowering of the water-table

Select the correct answer using the code given below :

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1 ,2 and 3

Answer: (b)

64. Which of the following has/have shrunk immensely/dried up in the recent past due to human activities ? 

  1. Aral Sea
  2. Black Sea
  3. Lake Baikal

Select the correct answer using the code given below :

  1. 1 only
  2. 2 and 3
  3. 2 only
  4. 1 and 3

Answer: (a)

65. How is the National Green Tribunal (NGT) different from the Central Pollution Control Board (CPCB) 

  1. The NGT has been established by an Act whereas the CPCB has been created by an executive order of the Government.
  2. The NGT provides environmental justice and helps reduce the burden of litigation in the higher courts whereas the CPCB promotes cleanliness of streams and wells, and aims to improve the quality of air in the country.

Which of the statements given above is/are  correct:

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: (b)

66. Consider the following statements:

  1. The definition of “Critical Wildlife Habitat” is incorporated in the Forest Rights Act, 2006.
  2. For the first time in India, Baigas have been given Habitat Rights.
  3. Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change officially decides and declares Habitat Rights for Primitive and Vulnerable Tribal Groups in any part of India.

Which of the statements given above is/are correct ?

  1. 1 and 2 only
  2. 2 and 3 only
  3. 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (a)

67. In which one of the following States is Pakhui Wildlife Sanctuary located? 

  1. Arunachal Pradesh
  2. Manipur
  3. Meghalaya
  4. Nagaland

Answer: (a)

68. The Partnership for Action on Green Economy (PAGE), a UN mechanism to assist countries transition towards greener and more inclusive economies, emerged at 

  1. The Earth Summit on Sustainable Development 2002, Johannesburg
  2. The United Nations Conference on Sustainable Development 2012, Rio de Janeiro
  3. The United Nations Framework Convention on Climate Change 2015, Paris
  4. The World Sustainable Development Summit 2016, New Delhi

Answer: (b)

69. “Momentum for Change : Climate Neutral Now” is an initiative launched by 

  1. The Intergovernmentai Panel on Climate Change
  2. The UNEP Secretariat
  3. The UNFCCC Secretariat
  4. The World Meteorological Organisation

Answer: (c)

70. With reference to the ‘Global Alliance for Climate Smart Agriculture (GACSA)’, which of the following statements is/are correct? 

  1. GACSA is an outcome of the Climate Summit held in Paris in 2015.
  2. Membership of GACSA does not create any binding obligations.
  3. India was instrumental in the creation of  GACSA.

Select the correct answer using the code given

  1. 1 and 3 only
  2. 2 only
  3. 2 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email