Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

UPSC Civil Services Prelims 2018 Updates: Check paper analysis ...

21. Consider the following statements: 

  1. As per the Right to Education (RTE) Act, to be eligible for appointment as a teacher in a State, a person would be required to possess the minimum qualification laid down by the concerned State Council of Teacher Education.
  2. As per the RTE Act, for teaching primary classes, a candidate is required to pass a Teacher Eligibility Test conducted in accordance with the National Council of Teacher Education guidelines.
  3. In India, more than 90% of teacher’s education institutions are directly under the State Governments.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 and 2
  2. 2 only
  3. 1 and 3
  4. 3 only

Answer : (B)

22. With reference to Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, consider the following statements 

  1. It is the flagship scheme of the Ministry of Labour and Employment.
  2. It, among other things, will also impart training in soft skills, entrepreneurship, financial and digital literacy.
  3. It aims to align the competencies of the unregulated workforce of the country to the National Skill Qualification Framework.

Which of the statements given above is/are correct ?

  1. 1 and 3 only
  2. 2 only
  3. 2 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer : (C)

23. Consider the following statements: Human capital formation as a concept is better explained in terms of a process, which enables 

  1. individuals of a country to accumulate more capital.
  2. increasing the knowledge, skill levels and capacities of the people of the country.
  3. accumulation of tangible wealth.
  4. accumulation of intangible wealth.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 and 2
  2. 2 only
  3. 2 and 4
  4. 1, 3 and 4

Answer : (C)

24. Consider the following statements 

  1. The Food Safety and Standards Act, 2006 replaced the Prevention of Food Adulteration Act, 1954.
  2. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is under the charge of Director General of Health Services in the Union Ministry of Health and Family Welfare.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer : (A)

25. With reference to the religious practices in India, the “Sthanakvasi” sect belongs to 

  1. Buddhism
  2. Jainism
  3. Vaishnavism
  4. Shaivism

Answer : (B)

26. With reference to the cultural history of India, consider the following statements : 

  1. White marble was used in making Buland Darwaza and Khankah at Fatehpur Sikri.
  2. Red sandstone and marble were used in making Ilara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow.

Which of the statements given above is/are correct ?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer : (D)

27. With reference to Indian history, who among the following is a future Buddha, yet to come to save the world? 

  1. Avalokiteshvara
  2. Lokesvara
  3. Maitreya
  4. Padmapani

Answer : (C)

28. Consider the following pairs Craft vs Heritage of: 

  1. Puthukkuli shawls: Tamil Nadu
  2. Sujni embroidery: Maharashtra
  3. Uppada Jamdani saris: Karnataka

Which of the pairs given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 1 and 2
  3. 3 only
  4. 2 and 3

Answer : (A)

29. Consider the following pairs of Tradition vs State: 

  1. Chapchar Kut festival: Mizoram
  2. Khongjom Parba ballad: Manipur
  3. Thang-Ta dance: Sikkim

Which of the pairs given above is/are correct ?

  1. 1 only
  2. 1 and 2
  3. 3 only
  4. 2 and 3

Answer : (B)

30. The well-known painting “Bani Thani” belongs to the 

  1. Bundi school
  2. Jaipur school
  3. Kangra school
  4. Kishangarh school

Answer : (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email