Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

UPSC Civil Services Prelims 2018 Updates: Check paper analysis ...

81. Consider the following statements:

  1. The Speaker of the Legislative Assembly shall vacate his/her office if he/she ceases to be a member of  the Assembly.
  2. Whenever the Legislative Assembly is dissolved, the Speaker shall vacate his/her immediately.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: (a)

82. If the President of India exercises his power as provided under Article 356 of the Constitution in respect of a particular State, then 

  1. the Assembly of the State is automatically dissolved.
  2. the powers of the Legislature of that State shall be exercisable by or under the authority of the Parliament.
  3. Article 19 is suspended in that State.
  4. the President can make laws relating to that State.

Answer: (b)

83. Consider the following statements : 

  1. The Parliament of India can place a particular law in the Ninth Schedule of the Constitution of India.
  2. The validity of a law placed in the Ninth Schedule cannot be examined by any court and no judgement can be made on it.

Which of the statements given above is/are correct ?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: (a)

84. Consider the following statements : 

  1. In the first Lok Sabha, the single largest party in the opposition was the Swatantra Party.
  2. In the Lok Sabha, a “Leader of the Opposition” was recognized for the first time in1969.
  3. In the Lok Sabha, if a party does not have a minimum of 75 members, its leader cannot be recognized as the Leader of the Opposition.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 and 3 only
b. 2 only
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 3


Answer: (b)

85. Which one of the following reflects the nicest, appropriate relationship between law and liberty? 

  1. if there are more laws, there is less liberty.
  2. If there are no laws, there is no liberty.
  3. If there is liberty, laws have to be made by the people.
  4. If laws are changed too often, liberty is in danger.

Answer: (b)

86. Which of the following are regarded as the main features of the “Rule of Law” ? 

  1. Limitation of powers
  2. Equality before law
  3. People’s responsibility to the Government
  4. Liberty and civil rights

Select the correct answer using the code given below:

  1. 1 and 3 only
  2. 2 and 4 only
  3. 1, 2 and 4 only
  4. 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

87. Consider the following phenomena :
  1. Light is affected by gravity.
  2. The Universe is constantly expanding.
  3. Matter warps its surrounding space-time.

Which of the above is/are the prediction/predictions of Albert Einstein’s General Theory of Relativity, often discussed in media ?

  1. 1 and 2 only
  2. 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (D)

88. Consider the following pairs of Terms sometimes seen in news vs Context /Topic: 

  1. Belle II experiment: Artificial Intelligence
  2. Blockchain technology: Digital/ Cryptocurrency
  3. CRISPR — Cas9: Particle Physics

Which of the pairs given above is/are correctly matched ?

  1. 1 and 3 only
  2. 2 only
  3. 2 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (B)

89. Consider the following statements:

  1. The Earth’s magnetic field has reversed every few hundred thousand years.
  2. When the Earth was created more than 4000 million years ago, there was 54% oxygen and no carbon dioxide.
  3. When living organisms originated, they modified the early atmosphere of the Earth.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (C)

90. Consider the following: 

(1) Birds (2) Dust blowing (3) Rain (4) Wind blowing. 

Which of the above spread plant diseases? 

  1. 1 and 3 only
  2. 3 and 4 only
  3. 1, 2 and 4 only
  4. 1, 2, 3 and 4

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email