Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

UPSC Civil Services Prelims 2018 Updates: Check paper analysis ...

91. With reference to the Genetically Modified mustard (GM mustard) developed in India, consider the following statements :

  1. GM mustard has the genes of a soil bacterium that give the plant the property of pest-resistance to a wide variety of pests.
  2. GM mustard has the genes that allow the plant cross-pollination and hybridization.
  3. GM mustard has been developed jointly by the IARI and Punjab Agricultural University.

Which of the statements given above is/are correct ?

  1. 1 and 3 only
  2. 2 only
  3. 2 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (B)

92. Which of the following leaf modifications occur(s) in the desert areas to inhibit water loss? 

  1. Hard and waxy leaves
  2. Tiny leaves
  3. Thorns instead of leaves

Select the correct answer using the code given below :

  1. 2 and 3 only
  2. 2 only
  3. 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (D)

93. When the alarm of your smartphone rings in the morning, you wake up and tap it to stop the alarm which causes your geyser to be switched on automatically. The smart min-or in your bathroom shows the day’s weather and also indicates the level of water in your overhead tank. After you take some groceries from your refrigerator for making breakfast, it recognises the shortage of stock in it and places an order for the supply of fresh grocery items. When you step out of your house and lock the door, all lights, fans, geysers and AC machines get switched off automatically. On your way to office, your car warns you about traffic congestion ahead and suggests an alternative route, and if you are late for a meeting, it sends a- message to your office accordingly. In the context of emerging communication technologies, which one of the following term” best applies to the above scenario? 

  1. Border Gateway Protocol
  2. Internet of Things
  3. Internet Protocol
  4. Virtual Private Network

Answer: (B)

94. In which of the following areas can GPS technology be used? 

  1. Mobile phone operations
  2. Banking operations
  3. Controlling the power grids

Select the correct answer using the code given below:

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (D)

95. The terms ‘Wanna Cry, Petya and Eternal Blue’ sometimes mentioned in the news recently are related to 

  1. Exo-planets
  2. Crypto-currency
  3. Cyber attacks
  4. Mini satellites

Answer: (C)

96. “3D printing” has applications in which of the following?

  1. Preparation of confectionery items
  2. Manufacture of bionic ears
  3. Automotive industry
  4. Reconstructive surgeries
  5. Data processing technologies

Select the correct answer using the code given below :

  1. 1, 3 and 4 only
  2. 2, 3 and 5 only
  3. 1 and 4 only
  4. 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: (D)

97. The identity platform ‘Aadhaar’ provides open “Application Programming Interfaces (APIs)”. What does it imply? 

  1. It can be integrated into any electronic device.
  2. Online authentication using iris is possible.

Which of the statements given above is/are correct ?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: (C)

98. With reference to the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS), consider the following statements :

  1. IRNSS has three satellites in geostationary and four satellites in geosynchronous orbits.
  2. IRNSS covers entire India and about 5500 sq. km beyond its borders.
  3. India will have its own satellite navigation system with full global coverage by the middle of 2019.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 1 and 2 only
  3. 2 and 3 only
  4. None

Answer: (A)

99. With reference to India’s satellite launch  vehicles, consider the following statements: 

  1. PSLVs launch the satellites useful for Earth resources monitoring whereas GSLVs are designed mainly to launch communication satellites.
  2. Satellites launched by PSLV appear to remain permanently fixed in the same position in the sky, as viewed from a particular location on Earth.
  3. GSLV Mk III is a four-staged launch l vehicle with the first and third stages l using solid rocket motors; and the second and fourth stages using liquid rocket engines.

Which of the statements given above is/are correct.?

  1. 1 only
  2. 2 and 3
  3. 1 and 2
  4. 3 only

Answer : (A)

100. Which one of the following links all the ATMs in India ? 

  1. Indian banks’ Association
  2. National Securities Depository Limited
  3. National Payments Corporation of India
  4. Reserve Bank of India

Answer : (C)

Read More:

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email