Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

UPSC Civil Services Prelims 2018 Updates: Check paper analysis ...

41. Which of the following led to the introduction of English Education in India ? 

  1. Charter Act of 1813
  2. General Committee of Public Instruction, 1823
  3. Orientalist and Anglicist Controversy

Select the correct answer using the code given below

  1. 1 and 2 only
  2. 2 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer : (D)

42. Economically, one of the results of the British rule in India in the 19th century was the 

  1. increase in the export of Indian handicrafts
  2. growth in the number of Indian owned factories
  3. commercialization of Indian agriculture
  4. rapid increase in the urban population

Answer : (C)

43. The staple commodities of export by the English East India Company from Bengal in the middle of the 18th century were 

  1. Raw cotton, oil-seeds and opium
  2. Sugar, salt, zinc and lead
  3. Copper, silver, gold, spices and tea
  4. Cotton, silk, saltpetre and opium

Answer : (D)

44. Who among the following were the founders of the “Hind Mazdoor Sabha” established in 1948 ? 

  1. B. Krishna Pillai, E.M.S. Namboodiripad and K.C. George
  2. Jayaprakash Narayan, DeenDayal Upadhyay and M.N. Roy
  3. C.P. Ramaswamy Iyer, K. Kamaraj and Veeresalingam Pantulu
  4. Ashok Mehta, T.S. Ramanujam and G.G. Mehta

Answer : (D)

45. Consider the following events: 

  1. The first democratically elected communist party government formed in a State in India.
  2. India’s then largest bank, ‘Imperial Bank of India’, was renamed ‘State Bank of India’.
  3. Air India was nationalised and became the national carrier.
  4. Goa became a part of independent India.

Which of the following is the correct chronological sequence of the above events?

  1. 4 – 1 – 2 – 3
  2. 3 – 2 – 1 – 4
  3. 4 – 2 – 1 – 3
  4. 3 -1-2 -4

Answer : (B)

46. In the Indian context, what is the implication of ratifying the ‘Additional Protocol’ with the ‘International Atomic Energy Agency (IAEA)’ ? 

  1. The civilian nuclear reactors come under IAEA safeguards.
  2. The military nuclear installations come under the inspection of IAEA.
  3. The country will have the privilege to buy uranium from the Nuclear Suppliers Group (NSG).
  4. The country automatically becomes a member of the NSG.

Answer : (a)

47. What is/are the consequence/consequences of a country becoming the member of the Nuclear Suppliers Group’? 

  1. It will have access to the latest and most efficient nuclear technologies.
  2. It automatically becomes a member of “The Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT)”.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer : (a)

48. “Rule of Law Index” is released by which of the following ? 

  1. Amnesty International
  2. International Court of Justice
  3. The Office of UN Commissioner for Human Rights
  4. World Justice Project

Answer : (d)

49. Consider the following pairs of Regions sometimes mentioned in news vs Country : 

1. Catalonia: Spain 2. Crimea: Hungary 3. Mindanao: Philippines 4. Oromia: Nigeria

Which of the pairs given above are correctly matched ?

  1. 1, 2 and 3
  2. 3 and 4 only
  3. 1 and 3 only
  4. 2 and 4 only

Answer : (c)

50. Very recently, in which of the following countries have lakhs of people either suffered from severe famine/acute malnutrition or died due to starvation caused by war/ethnic conflicts ? 

  1. Angola and Zambia
  2. Morocco and Tunisia
  3. Venezuela and Colombia
  4. Yemen and South Sudan

Answer : (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email