Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

UPSC Civil Services Prelims 2018 Updates: Check paper analysis ...

51. The term “two-state solution” is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of 

  1. China
  2. Israel
  3. Iraq
  4. Yemen

Answer : (b)

52. Consider the following pairs Town sometime mentioned in news: Country: 

  1. Aleppo: Syria
  2. Kirkuk: Yemen
  3. Mosul: Palestine
  4. Mazar -i- Sharif: Afghanistan

Which of the pairs given above are correctly matched?

  1. 1 and 2
  2. 1 and 4
  3. 2 and3
  4. 3 and 4

Answer : (b)

53. What is “Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)”, sometimes seen in the news? 

  1. An Israeli radar system
  2. India’s indigenous anti-missile Programme
  3. An American anti missile system
  4. A defence collaboration between Japan and South Korea

Answer : (c)

54. Which one of the following is an artificial lake ? 

  1. Kodaikanal (Tamil Nadu)
  2. Kolleru (Andhra Pradesh)
  3. Nainital (Uttarakhand)
  4. Renuka (Himachal Pradesh)

Answer : (a)

55. Consider the following statements: 

  1. The Barren Island volcano is an active volcano located in the Indian territory.
  2. Barren Island lies about 140 km east of Great Nicobar.
  3. The last time the Barron Island volcano erupted was in 1991 and it has remained inactive since then.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 and 3
  3. 3 only
  4. 1 and 3

Answer: (a)

56. Consider the following statements: 

  1. In India, State Governments do not have the power to auction non-coal mines.
  2. Andhra Pradesh and Jharkhand do not have gold mines.
  3. Rajasthan has iron ore mines.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 and 2
  2. 2 only
  3. 1 and 3
  4. 3 only

Answer: (d)

57. Among the following cities, which one lies on a longitude closest to that of Delhi? 

  1. Bengaluru
  2. Hyderabad
  3. Nagpur
  4. Pune

Answer: (a)

58. Why is a plant called Prosopis juliflora often mentioned in news ? 


  1. Its extract is widely used in cosmetics.
  2. It tends to reduce the biodiversity in the area in which it grows.
  3. Its extract is used in the synthesis of pesticides.
  4. None of the above

Answer: (b)

59. Consider the following statements 

  1. Most of the world’s coral reefs are in tropical waters.
  2. More than one-third of the world’s coral reefs are located in the territories of Australia, Indonesia and Philippines.
  3. Coral reefs host far more number of animal phyla than those hosted by tropical rain forests.

Which of the statements given above is/are correct ?

  1. 1 and 2 only
  2. 3 only 
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: (d)

60. With reference to solar power production in India, consider the following statements: 

  1. India is the third largest in the world in the manufacture of silicon wafers used in photovoltaic units.
  2. The solar power tariffs are determined by the Solar Energy Corporation of India.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email