Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

UPSC Civil Services Prelims 2018 Updates: Check paper analysis ...

31. With reference to cultural history of India, consider the following statements : 

  1. Most of the Tyagaraja Kritis are devotional songs in praise of Lord Krishna.
  2. Tyagaraja created several new ragas.
  3. Annamacharya and Tyagaraja are contemporaries.
  4. Annamacharya kirtanas are devotional songs in praise of Lord Venkateshwara.

Which of the statements given above are correct?

  1. 1 and 3 only
  2. 2 and 4 only
  3. 1, 2 and 3
  4. 2, 3 and 4

Answer : (B)

32. Which one of the following foreign travellers elaborately discussed about diamonds and diamond mines of India? 

  1. Francois Bernier
  2. Jean-Baptiste Tavernier
  3. Jean de Thevenot
  4. Abbe Barthelemy Carre

Answer : (B)

33. Which one of the following statements does not apply to the system of Subsidiary Alliance introduced by Lord Wellesley? 

  1. To maintain a large standing army at other’s expense
  2. To keep India safe from Napoleonic danger
  3. To secure a fixed income for the Company
  4. To establish British paramountcy over the Indian States

Answer : (C)

34. He wrote biographies of Mazzini, Garibaldi, Shivaji and Shrikrishna; stayed in America for some time; and was also elected to the Central Assembly. He was 

  1. Aurobindo Ghosh
  2. Bipin Chandra Pal
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Motilal Nehru

Answer : (C)

35. After the Santhal Uprising subsided, what was/were the measure/measures taken by the colonial government? 

  1. The territories called ‘Santhal Paraganas’ were created.
  2. It became illegal for a Santhal to transfer land to a non-Santhal.

Select the correct answer using the code given below:

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer : (C)

36. Which among the following events happened earliest ? 

  1. Swami Dayanand established Arya Samaj.
  2. Dinabandhu Mitra wrote Neeldarpan.
  3. Bankim Chandra Chattopadhyay wrote Anandmath.
  4. Satyendranath Tagore became the first Indian to succeed in the Indian Civil Services Examination.

Answer : (B)

37. Which one of the following is a very significant aspect of the Champaran Satyagraha? 

  1. Active all-India participation of lawyers, students and women in the National Movement
  2. Active involvement of Dalit and Tribal communities of India in the National Movement
  3. Joining of peasant unrest to India’s National Movement
  4. Drastic decrease in the cultivation of plantation crops and commercial crops

Answer : (C)

38. In 1920, which of the following changed its name to “Swarajya Sabha”? 

  1. All India Home Rule League
  2. Hindu Mahasabha
  3. South Indian Liberal Federation
  4. The Servants of India Society

Answer : (A)

39. With reference to educational institutes during colonial rule in India, consider the following pairs of Institution vs Founder: 

  1. Sanskrit College at Benaras: William Jones
  2. Calcutta Madarsa: Warren Hastings
  3. Fort William College: Arthur Wellesley

Which of the pairs given above is/are correct?

  1. 1 and 2
  2. 2 only
  3. 1 and 3
  4. 3 only

Answer : (B)

40. Regarding Wood’s Dispatch, which of the following statements are true ? 

  1. Grants-in-Aid system was introduced.
  2. Establishment of universities was recommended.
  3. English as a medium of instruction at all levels of education was recommended.

Select the correct answer using the code given below :

  1. 1 and 2 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer : (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email