Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

UPSC Civil Services Prelims 2018 Updates: Check paper analysis ...

11. India enacted The Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999 in order to comply with the obligations to 

  1. ILO
  2. IMF
  3. UNCTAD
  4. WTO

Answer : (D)

12. Consider the following countries : 

  1. Australia
  2. Canada
  3. China
  4. India
  5. Japan
  6. USA

Which of the above are among the ‘free-trade partners’ of ASEAN ?

  1. 1, 2, 4 and 5
  2. 3, 4, 5 and 6
  3. 1, 3, 4 and 5
  4. 2, 3, 4 and 6

Answer : (C)

13. As per the NSSO 70th Round “Situation Assessment Survey of Agricultural Households”, consider the following statements 

  1. Rajasthan has the highest percentage share of agricultural households among its rural households.
  2. Out of the total agricultural households in the country, a little over 60 percent belong to OBCs.
  3. In Kerala, a little over 60 percent of agricultural households reported to have received maximum income from sources other than agricultural activities.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 2 and 3 only
  2. 2 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer : (C)

14. Consider the following: 

  1. Areca nut
  2. Barley
  3. Coffee
  4. Finger millet
  5. Groundnut
  6. Sesamum
  7. Turmeric

The Cabinet Committee on Economic Affair, has announced the Minimum Support Price for which of the above?

  1. 1, 2, 3 and 7 only
  2. 2, 4, 5 and 6 only
  3. 1, 3, 4, 5 and 6 only
  4. 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7

Answer : (B)

15. Consider the following statements 

  1. The quantity of imported edible oils is more than the domestic production of edible oils in the last five years.
  2. The Government does not impose any customs duty on all the imported edible oils a special case.

Which of the statements given above is/are correct

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer : (A)

16. If a commodity is provided free to the public by the Government, then 

  1. the opportunity cost is zero.
  2. the opportunity cost is ignored.
  3. the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the tax-paying public.
  4. the opportunity cost is transferred from the consumers of the product to the Government.

Answer : (C)

17. Despite being a high saving economy, capital formation may not result in significant increase in output due to 

  1. weak administrative machinery
  2. illiteracy
  3. high population density
  4. high capital-output ratio

Answer : (D)

18. Which of the following is/are the aim/aims of “Digital India” Plan of the Government of India? 

  1. Formation of India’s own Internet companies like China did.
  2. Establish a policy framework to encourage overseas multinational corporations that collect Big Data to build their large data centres within our national geographical boundaries.
  3. Connect many of our villages to the Internet and bring Wi-Fi to many of our school, public places and major tourist centres.

Select the correct answer using the code given below

  1. 1 and 2 only
  2. 3 only
  3. 2 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer : (B)

19. Increase in absolute and per capita real GNP do not connote a higher level of economic development, if 

  1. industrial output fails to keep pace with agricultural output.
  2. agricultural output fails to keep pace with industrial output.
  3. poverty and unemployment increase.
  4. imports grow faster than exports.

Answer : (C)

20. With reference to the provisions made under the National Food Security Act, 2013 consider the following statements: 

  1. The families coming under the category of ‘below poverty line (BPL)’ only are eligible to receive subsidised grains.
  2. The eldest woman in a household, of age 18 years or above, shall be the head of the household for the purpose of issuance of a ration card.
  3. Pregnant women and lactating mothers are entitled to a take-home ration’ of 1600 calories per day during pregnancy and for six months thereafter.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 and 2
  2. 2 only
  3. 1 and 3
  4. 3 only

Answer : (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email