Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 (Question No. 1 to 10)
















1. On 21st June the sun

(a) Does not set below the horizon at the Arctic circle
(b) Does not set below the horizon at Antarctic circle
(c) Shines vertically overhead at noon on the Equator
(d) Shines vertically overhead at the tropic of Capricorn

Answer: (a)

2. Why are dewdrops not formed on a cloudy night?
(a) Clouds absorb the radiation released from the Earth’s surface.
(b) Clouds reflect back the Earth’s radiation.
(c) The Earth’s surface would have low temperature on cloudy nights.
(d) Clouds deflect the blowing wind to ground level.

Answer: (b)

3. Consider the following pairs :

1. Famous place: River
2. Pandharpur : Chandrabhaga
3. Tiruchirapalli : Cauvery
4. Hampi : Malaprabha

Which of the pair given above are correctly matched
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

4. Consider the following Pairs :

     Glacier  :        River
1. Bandarpunch : Yamuna
2. Bara Shigri : Chenab
3. Milam : Mandakini
4. Siachen : Nubra
5. Zemu : Manas

Which of the following pairs given above are correctly matched?
(a) 1,2 and 4
(b) 1,3 and 4
(c) 2 and 5
(d) 3 and 5

Answer: (a)

5. Which is common to the places known as Aliyar, Isapur and Kangsabati?
(a) Recently discovered uranium deposits
(b) Tropical rain forests
(c) Underground cave systems
(d) Water reservoirs

Answer: (d)

6. Consider the following pairs :

1. Sea: Bordering country
2. Adriatic Sea: Albania
3. Black Sea: Croatia
4. Caspian Sea: Kazakhstan
5. Mediterranean Sea: Morocco
6. Red Sea: Syria

Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) 1,2 and 4 only
(b) 1,3 and 4 only
(c) 2 and 5 only
(d) 1,2,3,4 and 5

Answer: (b)

7. Which one of the following national parks lies completely in the Temperate alpine zone?
(a) Manas national park
(b) Namdapha national park
(c) Neora valley national park
(d) Valley of flower national park

Answer: (d)

8. Which one of the following are Agasthyamala biosphere reserve?
(a) Neyyar, peppara and shendurney wildlife sanctuaries and kalakad mundanthurai tiger reserve
(b) Mudumalai sathayamangalam and Wayanad wildlife sanctuaries and silent valley national park
(c) Kaundinya gundla bhrameshwaram and papikonda wildlife sanctuaries and mukurthi national park
(d) Kawal and Shree Venkateshwara wildlife sanctuaries; and Nagarjunasagar-srisailam tiger reserve

Answer: (a)

9. Consider the following statements:

1. Asiatic lion naturally found in India only
2. Double-humped camel is naturally found in India only
3. One-horned rhinoceros is naturally found in India only

Which one of the statement given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

10. Consider the following statements:

1. Some species of turtle are herbivores
2. Some species of fish are herbivores
3. Some species of marine mammals are herbivores
4. Some species of snakes are viviparous

Which of the statement given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

Read More:

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email