Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 (Question No. 81 to 90)


81. With reference to the Mian Tansen, which one of the following statement is not correct
(a) Tansen was the title given to him by Emperor Akbar
(b) Tansen composed Dhrupads on Hindu god and goddesses
(c) Tansen composed songs on his patrons
(d) Tansen invented many Ragas

Answer: (a)

82. Who among the following Mughal Emperors Shifted emphasis from illustrated manuscripts to album and individual portrait?
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Shah Jahan

Answer: (c)

83. With reference to Mughal India, what is/are the difference/differences between Jagirdar and Zamindar?

1. Jagirdars were holders of land assignments in lieu of judicial and police duties, whereas Zamindars were holders of revenue rights without obligation to perform any duty other than revenue collection.
2. Land assignments to Jagirdars were hereditary and revenue rights of Zamindars were not hereditary.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

84. Consider the following statements about ‘the Charter Act of 1813’ :

1. It ended the trade monopoly of the East India Company in India except for trade in tea and trade with China.
2. It asserted the sovereignty of the British Crown over the Indian territories held by the Company.
3. The revenues of India were now controlled by the British Parliament.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Answer: (a)

85. With reference to Swadeshi Movement, consider the following statements :

1. It contributed to the revival of the indigenous artisan crafts and industries.
2. The National Council of Education was established as a part of Swadeshi Movement.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

86. Consider the following pairs :

Movement: Organization Leader
1.All India Anti-Untouchability League: Mahatma Gandhi
2. All India Kisan Sabha: Swami Sahajanad Saraswati
3.Self Respect Movement: E.V. Ramaswami Naicker

Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Answer: (d)

87. With reference to the British colonial rule in India, consider the following statements :

1. Mahatma Gandhi was instrumental in the abolition of the system of ‘indentured labour’.
2. In Lord Chelmsford’s War Conference’, Mahatma Gandhi did not support the resolution on recruiting Indians for World War.
3. Consequent upon the breaking of Salt Law by Indian people, the Indian National Congress was declared illegal by the colonial rulers.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

88. With reference to Indian National Movement, consider the following pairs :
Persons: Position head

1. Sir Tej Bahadur Sapru : President, All India Liberal Federation
2. K.C. Neogy : Member, The Constituent Assembly
3. P.C. Joshi : General Secretary, Communist Party of India

Which of the pairs given above is/ are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

89. The word ‘Denisovan’ is sometimes mentioned in media in reference to
(a) fossil of a kind of dinosaurs
(b) an early human species
(c) a cave system found in North-East India
(d) a geological period in the history of Indian subcontinent

Answer: (b)

90. With reference to the recent developments in science which one of the following statements is not correct?
(a) Functional chromosomes can be created by joining segments of DNA taken from cells of different species.
(b) Pieces of artificial functional DNA can be created in laboratories.
(c) A piece of DNA taken out from an animal cell can be made to replicate outside a living cell in a laboratory.
(d) Cells taken out from plants and animals can be made to undergo cell division in laboratory petri dishes.

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email