Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019


91. ‘RNA interference (RNAi)’ technology has gained popularity in the last few years.why?

1. It is used in developing gene silencing therapies.
2. It can be used in developing therapies for the treatment of cancer.
3. It can be used to develop hormone replacement therapies.
4. It can be used to produce crop plants that are resistant to virtual pathogens.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 4 only

Answer: (a)

92. Which of the followings are the reasons for the occurence of multi-drug resistance in microbial pathogens in India?

1. Genetic predisposition of some people.
2. Taking incorrect doses of antibiotics to cure diseases.
3. Using antibiotics in livestock farming.
4. Multiple chronic diseases in some people.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3 only
(c) 1,3 and 4
(d) 2,3 and 4

Answer: (d)

93. What is cas9 protein that is often mentioned in news ?
(a) A molecular scissors used in targeted gene editing.
(b) A biosensor used in the accurate detection of pathogens in patients.
(c) A gene that makes plants pest-resistant
(d) A herbicidal substance synthesized in generally modified crops

Answer: (a)

94. Which of the following statements is not correct?
(a) Hepatitis B virus is transmitted much like HIV.
(b) Hepatitis B, unlike Hepatitis C, does not have a vaccine.
(c) Globally, the number of people infected with Hepatitis B and C viruses are several times more than those infected with HIV.
(d) Some of those infected with Hepatitis B and C viruses do not show the symptoms for many years.

Answer: (b)

95. With reference to communication technologies, what is/are the difference/differences between LTE (Long-Term Evolution) and VoLTE (Voice over Long-Term Evolution)?
1. LTE is commonly marketed as 3G and VoLTE is commonly marketed as advanced 3G.
2. LTE is data-only technology and VoLTE is voice-only technology.
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

96. In The context of digital technologies for entertainment, consider the following statements :

1. In Augmented Reality (AR), a simulated environment is created and the physical world is completely shut out.
2. In Virtual Reality (VR), images generated from the computer are projected onto real life objects or surroundings.
3. AR allows individual to be present in the world and improves the experience using the camera of smart-phone or PC.
4.VR closes the world, and transposes an individual, providing complete immersion experience.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 4 only

Answer: (b)

97. Consider the following statements about a digital signature:

1. An electronic record that identifies the certifying authority issuing it.
2. Used to serve as a proof of identity of an individual to access information of server on Internet.
3.an electronic method of signing an electronic document and ensuring that the original content is unchanged.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only 
(d) 1,2 and 3 

Answer: (d)

98. In the context of wearable technology, which of the following tasks is/are accomplished by wearable devices?

1. Location identification of a person
2. Sleep monitoring of a person
3. Assisting the hearing impaired person

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

99. Recently, scientists observed the merger of giant ‘blackholes’ billions of light-years away from the earth. What is the significance of this observation?
(a) ‘Higgs boson particles’ were detected.
(b) ‘Gravitational waves’ were detected.
(c) Possibility of inter-galactic space travel through ‘wormhole’ was confirmed.
(d) It enabled the scientists to understand to ‘singularity’.

Answer: (b)

100. Consider the following statements about particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) in India:

1. PVTGs reside in 18 states and one union Territory.
2. A stagnant or declining population is one of the criteria for determining PVTG status.
3. There are 92 PVTGs officially notified in the country so far.
4. Irular and Konda Reddi tribes are included in the list of PVTGs.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1,2 and 3
(b) 2,3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1,3 and 4

Answer: (c)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email