Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 (Question No. 61 to 70)


61. The economic cost of food grains to the Food Corporation Of India is Minimum Support Price and bonus (if any) paid to the farmers plus
(a) Transportation cost only
(b) Interest cost only
(c) Procurement incidentals and distribution costs
(d) Procurement incidentals and charges for godowns

Answer: (c)

62. The Global Competitiveness Report is published by the
(a) International Monetary Fund
(b) United Nations Conference on Trade and Development
(c) World Economic Forum
(d) World Bank

Answer: (c)

63. Which one of the following is not a sub-index of the World Bank’s ‘Ease of Doing Business Index?
(a) Maintenance of law and order
(b) Paying taxes
(c) Registering property
(d) Dealing with construction permits

Answer: (a)

64. Atal innovation mission is set up under the
(a) Department of science of technology
(b) Ministry of labour and employment
(c) NITI Ayog
(d) Ministry of skill development and entrepreneurship

Answer: (c)

65. Consider the following statements:

1. According to the Indian Patents Act, a biological process to create a seed can be patented in India.
2. In India, there is no Intellectual Property Appellate Board.
3. Plant Varieties are not eligible to the patented in India.

Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1,2, and 3

Answer: (c)

66. As per the Industrial Employment (Standing Orders) Central (Amendment) Rules ,2018:

1. If rules for fixed-term employment are implemented, it becomes easier for the firms/companies to lay off workers
2. No notice of termination of employment shall be necessary in the case of temporary workman

Which of the following statements given above is/are correct
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

67. With reference to India’s Five Year Plans, which of the following statements is/are correct?

1. From the Second Five-Year Plan, there was a determined thrust towards substitution of basic and capital good industries.
2. The Fourth Five-Year Plan adopted the objective of correcting the earlier trend of increased concentration of wealth and economic power.
3. In the Fifth Five-Year Plan, for the first time, the financial sector was included as an integral part of the Plan.

Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1,2 and 3

Answer: (a)

68. Which of the following statements is/are correct regarding the Maternity Benefit (Amendment) Act, 2017?

1. Pregnant women are entitled for three months pre-delivery and three months post-delivery paid leave
2. Enterprises with creches must allow the mother minimum six creche visits daily
Women with two children get reduced entitlements.

Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1,2 and 3

Answer: (c)

69. Consider the following statements :

1. Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB) is the first regulatory body set up by the Government of India.
2. One of the tasks of PNGRB is to ensure competitive markets for gas.
3. Appeals against the decisions of PNGRB go before the Appellate Tribunals of Electricity.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Answer: (b)

70. Consider the following statements:

1. Coal sector was nationalized by the Government of India under Indira Gandhi.
2. Now, coal blocks are allocated on lottery basis.
3. Till recently, India imported coal to meet the shortages of domestic supply, but now india is self-sufficient in coal production.

Which one of the following statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1,2 and 3

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email