Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 (Question No. 71 to 80)


71. With reference to the management of minor minerals in India, consider the following statements :

1. Sand is a ‘minor mineral’ according to the prevailing law in the country.
2. State Governments have the power to grant mining leases of minor minerals, but the powers regarding the formation of rules related to the grant of minor minerals lie with the Centre Government.
3. State Governments have the power to frame rules to prevent illegal mining of minor minerals.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3 only

Answer: (a)

72. In a given year in India, official poverty lines are higher in some states than in other because
(a) Poverty rates vary from state to state
(b) Price levels vary from state to state
(c) Gross state product varies from state to state
(d) Quality of public distribution varies from state to state

Answer: (b)

73. In the context of any country which one of the following would be considered as part of its social capital?
(a) The proportion of literates in the population.
(b) The stock of its buildings, other infrastructure and machines.
(c) The size of the population in the working age group.
(d) The level of mutual trust and harmony in the society.

Answer: (d)

74. Which one of the following is not a Harappan Site?
(a) Chanhudaro
(b) Kot Diji
(c) Sohagaura
(d) Desalpur

Answer: (c)

75. In which of the following relief sculpture inscriptions is ‘Ranyo Ashoka’ (King Ashoka) mentioned along with the stone portrait of Ashoka?
(a) Kanganahalli
(b) Sanchi
(c) Shahbazgarhi
(d) Sohgaura

Answer: (a)

76. With reference to forced labour(Vishti) in India during the Gupta period, which one of the following statements is correct?
(a) It was considered a source of income for the State, a sort of tax paid by the people.
(b) It was totally absent in the Madhya Pradesh and Kathiawar regions of the Gupta Empire.
(c) The forced labourer as entitled to weekly wages.
(d) The eldest son of the labourer was sent as the forced labourer.

Answer: (a)

77. Consider the following statements :

1. In the revenue administration of Delhi Sultanate, the in-charge of revenue collection was known as ‘Amil’.
2. The Iqta system of Sultans of Delhi was an ancient indigenous institution.
3. The office of’ Mir Bakshi’ came into existence during the reign of Khalji Sultans of Delhi.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

78. Consider the following :

1. Deification of the Buddha
2. Treading the path of Bodhisattvas
3. Image worship and rituals

Which of the above is/ are the feature/ features of Mahayana Buddhism?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

79. Building ‘Kalyaana Mandapas’ was a notable feature in the temple construction in the kingdom of
(a) Chalukya
(b) Chandela
(c) Rashtrakuta
(d) Vijayanagara

Answer: (d)

80. Consider the following statements :

1. Saint Nimbarka was a contemporary of Akbar.
2. Saint Kabir was greatly influenced by Shaikh Ahmad Sirhindi.

Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email