Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 (Question No. 41 to 50)


41. With reference to the legislative Assembly of a state in India, consider the following Statements:

1. The Governor makes a customary address to Members of the house at the commencement of the first session of the year.
2. When a State Legislature does not have a rule on the particular matter, it follows the Lok Sabha rule on that matter.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

42. In the context of polity, which one of the following would you accept as the most appropriate definition of liberty?
(a) Protection against the tyranny of political rulers
(b) Absence of restraint
(c) Opportunity to do whatever one likes
(d) Opportunity to develop oneself fully.

Answer: (b)

43. Consider the following statements:

1. The United Nations Convention against Corruption (UNCAC) has a “protocol against the smuggling of Migrants by Land, Sea and Air”.
2. The UNCAC is the ever-first legally binding global anti-corruption instrument.
3. A highlight of the United Nations Convention against Transnational organized Crime (UNTOC) is the inclusion of a specific chapter aimed at returning assets to their rightful owners from whom they had been taken illicitly.
4. The United Nations office on Drugs and Crime (UNODC) is mandated by its member states to assist in the implementation of both UNCAC and UNTOC.

Which of the following statements given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

44. Which of the following adopted a law on data protection and privacy for its citizens known as ‘General Data Protection Regulation’ in April 2016 and started implementation of its from 25th May 2018
(a) Australia
(b) Canada
(c) The European Union
(d) The United States of America

Answer: (c)

45. Recently, India signed a deal known as ‘Action Plan for Prioritization and Implementation of Cooperation Areas in the Nuclear Field’ with which of the following countries?
(a) Japan
(b) Russia
(c) The United Kingdom
(d) The United States of America

Answer: (b)

46. Which of the following is not included in the assets of a commercial bank in India?
(a) Advances
(b) Deposits
(c) Investments
(d) Money at call and short notice

Answer: (b)

47. The money multiplier in an economy increases with which one of the following?
(a) Increase in the cash reserve ratio
(b) Increase in the banking habit of the population
(c) Increase in the statutory liquidity
(d) Increase in the population of the country

Answer: (b)

48. What was the purpose of the Inter-Creditor Agreement signed by Indian banks and financial institutions recently?
(a) To lessen the Government of India’s perennial burden of fiscal deficit and current account deficit
(b) To support the infrastructure projects of Central and State Governments
(c) To act as independent regulator in case of applications for loans of Rs 50 crore or more
(d) To aim at faster resolution of stressed assets of Rs 50 crore or more which are under consortium lending.

Answer: (d)

49. The Chairman of public sector banks are selected by the
(a) Banks Board Bureau
(b) Reserve Bank of India
(c) Union Ministry of Finance
(d) Management of concerned bank

Answer: (a)

50. The Reserve Bank of India’s recent directives relating to ‘Storage of Payment System Data’, popularly known as data diktat command the payment system providers that :

1. They shall ensure that entire data relating to payment systems operated by them are stored in a system only in India.
2. They shall ensure that the systems are owned and operated by public sector enterprises.
3. They shall submit the consolidated system audit report to the comptroller and Auditor General of India by the end of the calendar year.

Which of the statements given above is/are correct
(a) 1 only
(b)1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1,2 and 3 only

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email