Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 (Question No. 51 to 60)


51. The Service Area Approach was implemented under the purview of
(a) Integrated Rural Development Programme
(b) Lead Bank Scheme
(c) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
(d) National Skill Development Mission

Answer: (b)

52. Which of the following is issued by registered foreign portfolio investors to overseas investors who want to be part of the Indian stock market without registering themselves directly?
(a) Certificate of Deposit
(b) Commercial Paper
(c) Promissory Note
(d) Participatory Note

Answer: (d)

53. In India, which of the following review the independent regulators in sectors like telecommunications, insurance, electricity etc. ?

1. Ad Hoc Committees set up by the Parliament.
2. Parliamentary Department Related Standing Committees
3. Finance Commission
4. Financial Sector Legislative Reforms Commission
5. NITI Aayog

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2
(b) 1 , 3 and 4
(c) 3, 4 and 5
(d) 2 and 5

Answer: (a)

54. Among the following, which one of the following is the largest exporter of rice in the world in the last five years?
(a) China
(b) India
(c) Myanmar
(d) Vietnam

Answer: (b)

55. Among the agricultural commodities imported by India, which one of the following accounts for the highest imports in terms of value in the last five years?
(a) Spices
(b) Fresh fruits
(c) Pulses
(d) Vegetable oils

Answer: (d)

56. Consider the following statements:

1. Most of India’s external debt is owed by government entities.
2. All of India’s external debt is denominated in US dollars.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

57. In the context of India, which of the following factors is/are contributor/contributors to reducing the risk of a currency crisis?

1. The foreign currency earnings of India’s IT sector.
2. Increasing the government expenditure.
3. Remittances from Indians abroad.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1,2 and 3 only

Answer: (b)

58. Which one of the following is not the most likely measure the Government/RBI takes to stop the slide of Indian rupee?
(a) Curbing imports of non-essential goods and promoting exports
(b) Encouraging indian borrowers to issue rupee denominated Masala bonds
(c) Easing conditions relating to external commercial borrowing
(d) Following an expansionary monetary policy

Answer: (d)

59. With reference to Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), consider the following statements:

1. AIIB has more than 80 member nations.
2. India is the largest shareholder in AIIB.
3. AIIB does not have any members from outside Asia.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 only

Answer: (a)

60. Considering the following statements :

1. Purchasing Power Parity (PPP) exchange rates are calculated by the prices of the same basket of goods and services in different countries.
2. In terms of PPP dollars, India is the sixth largest economy in the world.

Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email